Сред акцентите е пейзаж от Пловдив на Бояджиев от 1954 г. Картината е част от втория период на именития художник, когато той вече твори с лявата си ръка с типичните си експресивни търсения и цветово богатство. Друг пейзаж, който изпъква в експозицията, е акварел на майстора на тази техника Константин Щъркелов. В изложбата присъства и рисунка на Майстора, пресъздаваща гледка от Истанбул.
В селекцията от зимни акценти на Нюанс откриваме двама недотолкова познати у нас художници, чиито творби присъстват в колекцията от съвременно изкуство на Ватикана. Това са Иван Вудакинов и Илия Пейков.
Пейков, заедно с брат си, прословутия скулптор Асен Пейков, създава така наречената космическа живопис, благодарение на което двамата артисти са увековечени в Рим чрез кръщаването на площад и улица на имената им.
В изложбата присъстват и произведения на Атанас Яранов, Борис Денев, Васил Стоилов, Давид Перец, Димитър Казаков – Нерон, Йордан Гешев, Никола Михайлов, Никола Танев, Пьотър Стоянов, Ярослав Вешин и други.