Мате Барта: „Анима Мунди“

Жанр: фотографии

Запътваме се към Институт „Лист“, за да видим новата фотоизложба на галерия ТОБЕ и унгарския артист Мате Барта – Анима Мунди. Откриването на изложбата е на 23 ноември, четвъртък, и продължава до 31 януари 2024.

Новата мултимедийна творба на Мате Барта е „разследване заради разследването“ или по-скоро „наблюдение заради наблюдението“.  В проекта си Барта събира урбанистични пространства и гледки, които обикновено остават незабелязани в процеса на ежедневната им градска употреба; натрупването и съпоставката им обаче могат да предизвикат у зрителя необясним стремеж към интерпретация. За Мате Барта фотографията и видеото, от една страна, са основни инструменти за визуализиране на актуалния, пълен със загадки град, от друга страна, са помощни средства за наблюдаване на спотаените в него взаимовръзки и тайни организационни сили.

Идеята на Anima Mundi е да се фокусира върху естеството и начина на функциониране на наблюдението и интерпретацията, като проектът е постоянно променящ се и е представен под експериментална форма.

В галерията звучи музикална композиция, базирана на градски звуци. Тя е създадена от Марк Барта, брат на Мате и негов партньор в проектите. Разглеждаме фотографската изложба до 31 януари 2024.