MЕЖДУНАРОДЕН СИМПОЗИУМ

Топлоцентрала (и онлайн), 5 ноември, 11:00-16:00, 25/65 лв.

Симпозиумът е ядрото на феста, а в рамките му са включени лекции на водещи в областта си дизайнери от цял свят. Този път ще чуем Матеуш Махалски (графичен дизайнер, автор на 40+ фамилии шрифтове, 150+ корпоративни идентичности и съавтор на полския типографски указател typoteka.pl), Холи Перейра (илюстратор, аниматор и стенописец с ярък почерк), Адам Щех (куратор, журналист и теоретик в сферата на дизайна, архитектурата и визуалните изкуства), Лиза Енебис и Уанвай Шум от DUMBAR/DEPT® (една от най-награждаваните агенции за дизайн в света), GUNIA Project (арт дуо, създаващо продукти за ежедневна употреба, вдъхновени от украинската култура и наследство) и Ели Гутиерес (испанска дизайнерка на продукти, интериори и инсталации).

МЕСТНА КРАСОТА

КО-ОП, 3-13 ноември

Глина, вълна, восък, порцелан, етерични масла и рециклирани автомобилни стопове са само част от материалите, които ще видим в Местна красота или издание 2022 на Преглед на българския дизайн – изложба, традиционна за фестивала Мелба. Целта ѝ е да покаже актуални проекти с етикет „Направено в България“, а тази година кураторът Марина Драгомирова от Studio Furthermore е подбрала да покаже работи на Яна Юнакова, Люба Асадурова, Рая Стефанова, Милен Радев, Николета Носовска, Дани Йорданова, Нева Балникова, Димитър Станков и Мария Жекова.

A$AP SANS: ИНТРО ЗА ТИПОГРАФИ

Полски институт, 4 ноември, 14:00-18:00, 40/60 лв.

Полският дизайнер Матеуш Махалски (част и от Симпозиума в рамките на фестивала) повежда уъркшоп за младши типографи. Участниците ще научат основните принципи на работа с геометричен безсерифен шрифт и тайните на Матеуш за подобряване на процеса, а после ще опитат да създадат собствен шрифт.

Пълна програма и билети за платените събития на фестивала ще намерите тук.