Шестата Видеохолика представя международно видео изкуство в шест поредни дни, в шест тематични блока, една част, от които циркулира около темата на фестивала НЕ НА ФОКУС! (Разфокусиране, Рефокус! и На Фокус), а друга част акцентира върху фестивалните секции и локациите, на които те ще бъдат представени (късометражни филми–ХоризонТАГ–Клуб Хоризонт; анимация–АниМентол–Клуб Ментол). Българските видеа са събрани в компилацията БГ Фокус Мокус, която ще бъде представена на 2-ри август в двора на Кукления театър на Варна.
За официалните призове на Видеохолика – Златен, Сребърен, Бронзов и Млад видеохолик, ще се състезават 147 видео арт произведения от 138 автори, които са селектирани от общо 289 видеа на 222 автора. Журито на Видеохолика 2013, което ще разпредели наградите, е в състав: Асена Гунал (културен мениджър, Турция), Владия Михайлова (куратор, България), Еирини Олимпиу (видео арт куратор, Гърция), Макс Хатлер (артист, Великобритания/Германия), Маркантонио Лунарди (артист, златен видеохолик 2012, Италия).
Откритите локации на Видеохолика 2013 са Държавен куклен театър – Варна, Летен клуб Хоризонт в Морската градина и клуб Ментол. Градска художествена галерия, галерия Архис, галерия Графит и Contemporary space също ще са домакини на прожекции, лекции и презентации в рамките на шестата Видеохолика.
.