Ретро музей

  • Варна ул. „Академик Андрей Сахаров“ 2
  • Работно време:
    10:00-21:00 (януари - март), 10:00-20:00 (април - декември)
  • 088 600 1070

През 2015 г. на дата, знакова за десетилетията, на които е посветен – Деня на труда 1 май, във Варна отваря официално врати уникалният за България Ретро Музей. Музеят включва експонати от периода 1944-1989 г., които разказват в артефакти как живееха българите при социализма. Български цигари без филтър, руски прахосмукачки, гедерейски домашни потреби, полска козметика и най-желаните автомобили, произведени в някогашния СИВ, връщат назад машината на времето.

Първият в България музей, разположен в мол, заема площ от 4000 кв. м. в най-големия варненски търговски център – Grand Mall. В музейната експозиция най-ярко блести колекцията от над 50 автомобили от епохата с марките Волга, Москвич, Шкода, Трабант и др., всички в безупречно реставриран вид. До тях са изложени и популярните на времето мотоциклети Симсон и Балкан. Звездата на ретро автосалона в музея е класическата Чайка ГАЗ-13, лимузината, на която са се возили членовете на Политбюро на БКП. 

Специален акцент в колекцията на музея са восъчните фигури на големите личности на епохата. Там са соцвеличия като Тодор Живков, Леонид Брежнев и Фидел Кастро, но и любимци на народа като Емил Димитров, Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Тодор Колев.