СОФИЙСКА ОПЕРА
Обичайната обиколка в коридорите й започва в 10:00 и продължава до 16:00, а по стените гледаме и няколко изложби с части от историята й, уловени от обективите на Евгений Станимиров и Светослав Николов. По желание в 11:00 взимаме завой към камерната зала за среща-разговор с диригентите Франческо Роза (дошъл от Италия за Силата на съдбата от Верди) и Жорж Димитров, а в 14:00 и с Григор Паликаров. Пак след закуска креслата в залите чакат и малкия човек с нас: Концертът за бебоци започва в 10:00 (с предварителна резервация), а Вълшебната флейта за деца – в 11:00.

НОЩНИ ПЕРСОНАЖИ
Или 13 черно-бели кадъра със свалените маски на наши актьори заедно с 13 откъса от пиеси на Шекспир, дописани с лични разсъждения по тях. Погледът е на фотографа Павел Червенков, а изложбата го мултиплицира на четири места – фоайето на Квадрат 500 (до 20 ноември), Сити Марк Арт Център (до 30 ноември), фоайето към камерната сцена на Народния театър (до 31 декември) и Народната библиотека (до 31 декември).

СЪН В СЪНЯ
Какво би се получило, ако оркестър от музикални сомнамбули изпълни концерт за публика, стояща на ръба на съня? Театърът на сетивата не дава отговор, а преживяване – няма как да го разкажем сега, затова ви насочваме към лабиринта във Vertigo Tower (на бул. България 109), където се губим за кратко на малки групи от 18:30, 19:00, 19:30 и 20:00 срещу 40лв и резервация на sensorytheatresofia.com. Ако точно сега не ви е време за сън, следват още девет дати през ноември и декември.

ХАМЛЕТ
Най-продаваната постановка за последните десет години в театър Royal Exchange в Манчестър е с Максин Пийк в главна роля, дълга опашка суперлативи от английската критика и една номинация БАФТА за най-добра актриса. Да бъдем или да не бъдем, това сега не е въпросът – точно в 21:00 сядаме срещу екрана в Cinema City за жива връзка със сцената на Острова, а пътьом на касата оставяме по 7.50/9.50лв.

НАРОДЕН ТЕАТЪР

Ревизор на Мариус Куркински (от 19:00 на Голяма сцена), Да се провреш под дъгата по Георги Марков (от 19:00 на Камерната) и Две на Таня Шахова (от 19:30 на IV етаж) пълнят артериите на театъра със сложен избор. Ако обаче се чудим заедно с още трима души, срещу 32лв взимаме билет за четирима, докато соло плащаме 10лв (и с два надолу за пенсионери и ученици).

СЪЛЗА И СМЯХ
Откритата сцена на Раковски 127 слага точка на Нощта с четири постановки на трупа Ажур Пико. Пръв е концертът-моноспектакъл Грамофонът по идея и разкази от живота на Виктор Калев – от 19:00. След него в 21:30 застъпва театралната "поема" за футбола Фенове по текстове на Елин Рахнев и режисура от Иглика Трифонова. Десертът е смешен – Изневери в повече от Артур Нюфийлд, разиграни на сцена от Христо Гърбов и Албена Михова след 23:15 и комедията Мъже под чехъл от Миро Гавран с Албена Колева, Тончо Токмакчиев и Кирил Ефремов със старт в 01:00 на 20 ноември.