Големите акценти

Специално за събитието организаторите от Френския институт (които за поредна година превръщат София в средище на музите в партньорство с Министерство на културата и Столична община) ни канят на ексклузивна документална разходка из залите на най-известния музей в света. Заснет през нощта в празните помещения на най-посещавания парижки дворец, филмът Една нощ в Лувъра: Леонардо да Винчи представлява обстойна обиколка на изложбата на Леонардо в компанията на нейните двама куратори Венсан Дельовен и Луи Франк, чиито интригуващи разкази ни доближават до необикновения светоглед и артистичната практика на ренесансовия гений. Прожекциите са само в петък, 13 май, от 18:30 и в събота, 14 май, от 19:00 в зала Славейков, а входът е с билети от 7 и 4 лв. или с абонаментна карта. Нощта на музеите е и точното време да се запознаем с френския дигитален музей Micro-folie, инсталиран в една от залите на Регионалния исторически музей по повод Председателството на Франция на Европейския съюз. Изложбата е достъпна между 12:00 и 22:00, а измежду 200-те творби, представящи културните богатства на всичките 27 държави от ЕС, блести и българското Панагюрско съкровище.

Горещите арт точки

Галериите, които са най-активният участник и в това издание, обичайно се включват в събитието с текущи или специално подредени експозиции. Желанието да посетим всички за една вечер със сигурност надхвърля възможностите ни, но отсега планираме началната си точка – Шипка 6 и голямата обща изложба на секция Живопис на СБХ. Конструирани от множество пластични светове, 180-те произведения в нея съставят „колективната душа“ на едно време, белязано от война, пандемия, изолация, екзистенциално напрежение и подменена реалност. Следващата удобно близка дестинация е Двореца, където все още стоят голямоформатните платна на Богдан Александров. Оттам физическите и концептуални посоки са много и различни: в зависимост от това дали имате желание да проследите взаимодействието между вътрешните и външните сили в скулптурните инсталации на Симеон Симеонов (галерия Структура, между 17:00 и 22:00), или предпочитате да видите митичния Атон през очите на фотографа Стратос Калафатис (галерия Синтезис, от 10:00 до 24:00), или пък ви се разхожда до лозенската улица Галичица, за да разгледате творческия изследователски проект на Седрик Ван Парис, посветен на чешмите (галерия Plus 359, от 14:00 до 23:00).

Музиката

Саундтракът на тазгодишната Европейска нощ на музеите е богат и прелива от класически удоволствия (като концерта за цигулка и пиано в Къща музей Панчо Владигеров от 19:30 и дуета за орган и пиано на Росен Драганов и Янко Маринов в Земята и хората) в изтънчени акустични изпълнения (Trinity Acoustic Live, галерия Синтезис, от 21:00), за да завърши в непринудена обстановка с уличния концерт на Еко Балкан Самба (пред Espace PORT A на улица Триадица 5).

Европейската нощ на музеите – София е на 14 май с вход свободен. Пълната програма по часове и локации е тук.