Mотото е Действай, а посоката – как гражданите могат да променят околоблоковата си квадратура на живот. Пристройките и остъклените тераси ги знаем, неизвестното е кои са по-добрите практики според Европа и света. От нас следват акцентите, от вас – да си организирате пътя и престоя.

Живи пространства
Основната изложба на Седмицата знае, че всеки квартал е жив и неспокоен организъм, а фокусът й е третият по големина у нас. Гледаме 40-годишното съществуване на Тракия в снимков и документален материал, събран от американката Меган Луенбърг, която живее от година в своя обект на изследване. Целият процес от проектирането на квартала до префасонирането му с днешна дата е видян в перспектива отвътре навън – тоест от човека към комплекса. В изложбата се вмъкват и примери от други държави, а Меган ще направи две обиколки с разказ към снимките – на 1 октомври от 15:30 и на 7-ми от 17:00, мястото е Хале на Тракия (ул. Съединение 4).

Във филм и на книга
През 70-те Тракия е само скица, но с големи амбиции – да надскочи стереотипа на панелките с ново чувство за естетика. Не знаехме това, нито че в крайна сметка остава незавършен. Под формата на видео интервю филмът Познавате ли архитекта? (режисиран от Лина Кривошиева и Меган Луенбърг) събира пред камера проектантите на квартала, за да извади наяве всички подробности от чертожната маса дотук. Премиерата е на 1 октомври от 19:00 в Хале на Тракия, а час преди нея там разгръщаме историята и черно на бяло в Алманах на панелна Тракия (издадена от Жанет 45).

Pravatami.Bg: разкодираните закони
Знаете ли добре правата си в графа "етажна собственост"? Като какво може да се направи срещу съседите, надули Веселин Маринов до пръсване на блока, или пък спрямо тези, които отказват да плащат за асансьора и чистачката. На презентация-дискусия на 2 октомври между 10:00 и 11:00 при блокове 1, 2, 3 в Тракия екипът на pravatami.bg ще разплете юридически този възел, заедно с още много други около застрояването на общите зелени площи, например.

Намеса 1-2-3
Фестивалът няма да мине, без да остави следа за пример след себе си – в типично занемарената зелена площ между блоковете 1, 2, 3 в Тракия, сега превърната в "споделено благо". След като българският екип НЕФормално анализира района и задава посоката, полски, френски и австрийски архитекти работят – в съгласие с общността – по три обекта: детска площадка, беседка за правене на конфитюр и фитнес зона. До началото на Седмицата всичко трябва да е готово – да видим и прилагаме.

Street Art Fest
Случва се всяка година, а сега флаконите на най-добрите ни графитаджии се отварят срещу фасадите на Тракия – в 10:00 на 30 септември до блок 42. До финала на 2 октомври няколко стени ще сменят дрехите си пред публика, а вечерите същата ще слага своите по-хубави за партита в Капана. Ще има и работилници, ако случайно ви се иска да превърнете това изкуство в собствен занаят.

100в1ден
Денят е 1 октомври и го водят празничен. В целия предишен месец Фабрика за идеи подготвя с работилници обитателите на Тракия за малки, но важни намеси в квартала им – от саденето на дърво и боядисването на пейка до издигането на навес там, където ще е полезен на всички. Идеята идва в Пловдив с междуконтинентален полет – 100в1ден променя първо колумбийската столица Богота, преди да освежи още 30 града по кълбото. Какво и къде се случва тук следим на 100в1ден Тракия във фейсбук.

Форум
Лекционната част тази година набъбва до два дни – 8 и 9 октомври, за да побере срещите с 16 специалисти от 3 континента, които носят насам опит по въпросите на гражданското участие в промяната на средата и живота на панелните квартали по света. В тестето проектанти, активисти и академици изпъкват Ян Геел от Дания, Момойо Каиджима от Япония, холандецът Мишел Провоуст и нашата Меглена Златкова. Слушаме ги в Хале на Тракия срещу 40лв до 25 септември, после билетът става 50лв, но и това е доста скромна цена за форума в сравнение с предни години, не пестете.

Вземете и децата
"Хайде да излезем пред блока" отдавна не е супер оферта като в нашето детство и при тези храсталаци под терасите – нищо чудно. Точно затова Седмицата събира хлапетата (главно в СОУ Софроний Врачански в Тракия) за доста работилници и малко теория – за да задвижи въображението им в посока как животът в квартала може да стане по-хубав, по-зелен, а и буквално по-шарен с един графити спрей.

One Architecture Week е в квартал Тракия в Пловдив от 30 септември до 10 октомври
Пълната програма е на onearchitectureweek.com