Фестивалът буквално протяга ръка към нас, точно както прави и дизайнът в живота ни. Поглеждаме на него като на инструмент, който ни съдейства и ни дърпа напред и нагоре от 10 до 19 юни из галериите, улиците и клубовете на Пловдив. Страхотна Седмица ни чака, но програмата е толкова гъста, че – разбира се – ще помогнем с един тур из акцентите.

100 Days of Need and Greed
"Защо са ни всички тези предмети", пита се шведката Кристина Шулц и изпразва къщата си за 100 дни, за да разбере от какво истински има нужда семейството ѝ. Постепенно започва да прави сама най-необходимото, като логично стартира с три лъжици – за нея, съпруга и детето им. Минаваме през останалите ръчно правени обекти в Point Blank (на Кожухарска 6) – от 10 до 19 юни.

Бетон от Нордика
Ако си мислите, че разпознавате скандинавския дизайн и на сън, погледнете насам към новото му лице – от бетон. ODW го излива почти на живо пред нас, като кани свежи имена от Швеция, Финландия, Исландия и Норвегия да покажат в изложба и 10-дневна работилница неочакваните магии на цимента. Тук познаваме добре стила брутализъм, сега гледаме как се прескачат стените му – в кино Космос от 10 до 19 юни.

Bulgarian Ordinarities – Dutch Oddities
За нас кукера и чушкопека са най-обичайни елементи от културата ни, но отстрани изглеждат доста странно, не мислите ли? Четирима холандци пристигат с идеята да проучат терена в Пловдив и да създадат своя версия на (не)обикновеното. Така за феста в кино Космос се подреждат печатна техника, сглобена от ръждясали предмети, нови печaтни издания от стари брошури, кукла с белезите на кукер и нови модели чушкопек.

Работилница по цианотипия
Тази стара фотографска техника, микс от наука, магия и направи-си-сам дизайн, е толкова сложен процес, че чак го намираме за романтичен (може би и заради пруското синьо, което тук е ключ). Как се случва всичко с помощта на UV лъчи ще обяснява Велин от Cyanoprom – на 17 юни от 10:30 до 17:00 в кино Космос. Входът е 25лв след предварително записване на velin@cyanoprom.com.

Precious Plastics
Докато светът се бори глобално с пластмасата, холандецът Дейв Хакенс (който постоянно мисли как да превърне боклука в нещо полезно) създава локално няколко машини за рециклирането ѝ. После дава пълен достъп до плановете за сглобяването им, два от които се озовават в ръцете на клуб Млад конструктор в казанлъшката гимназия. Следва демонстрация как тези уреди дъвчат пластмаса – в ГХГ – Временна експозиция (Княз Александър I 15) през цялата ODW.

Irish Design 2015
Ирландия държи дизайна топла тема през цялата минала година – с изложби, разговори и работилници навсякъде в страната, за да стопи ледовете между него и хората и да им покаже колко е полезен в живота им всъщност. Пътуващото експо към проекта идва на гости на феста (в Our House Studio на Христо Дюкмеджиев 6), а програмният директор на ID2015 Алекс Милтън ще разказва историята в Artnewscafe на 11 юни от 20:30.

БГ дизайн

Харесваме базарите, но откровено си отдъхваме – за качествения български дизайн този път са намерени по-добри варианти. Първо в галерия Лаутлиев (Златарска 11) подреждат Временен концептуален магазин с предмети, създадени по темата на ODW. После Студио Комплект вмъква селекция обекти във витрините на магазини на главната улица – за изненадваща среща с (не)случайния минувач. Накрая 15 дизайнери с успешни щандове в Etsy излизат на живо в галерия А+ (Загреб 18).

Вишеград и идентичността
Те не се познават преди да се срещнат в Пловдив и всеки има ярък щрих в работата си, а ODW ги събира, за да миксира идентичности и да покаже чуждите традиции, изпълнени чрез български техники. Не е толкова сложно – шестима дизайнери от Вишеградските страни правят коктейл от култури, в който всяка съставка добива нов вкус – опитваме от 10 до 19 юни в ГХГ – Временна експозиция (Княз Александър I 15).

Форум
18 юни ще бъде една полезна събота – слушаме професионалния глас на дизайна, който помага, променя животи, носи иновации и е достъпен за всички. Лекторите на форума са шестима и нито един за изпускане: дизайн критикът Алис Росторн е тотален авторитет в областта; Ейске Тачикава е интериорен дизайнер нинджа, който търси новата връзка между хора и обекти; Адам фон Хафнер е гласът на INDEX: Design to Improve Life®, които дават най-щедрата награда за дизайн иновации; графичният дизайнер Стивън Серато работи с ветрило от похвати и медии; Пийтер-Ян Пийтерс свързва движението на човешкото тяло със звука в мини инструменти за спонтанно композиране; Питър Мариголд е бащата на FORMcard – плочка разтопима био-пластмаса, с която може да поправите (почти) всичко. С тях сме от 10:00 до 19:00 в Дома на културата срещу 80лв.

One Design Week е от 10 до 19 юни в Пловдив.
Пълната програма е на onedesignweek.com.