Какво ви идва наум, когато помислите за поговорка? "Ни лук ял, ни лук мирисал" би бил добър пример за Патрик Фенек от Малта, който е фотограф и преподавател с вкус към смесените визуални изкуства. Работата му тук включва срещи с търговците на Женския пазар, които ще снима и пита за крилати фрази, а накрая те ще бъдат събрани в инсталация с плодове и зеленчуци. Ако ви е трудно да си го представите, чуйте това – Валентина Шара, която работи по оста София-Рим, ще строи звукова инсталация с тавертинови плочи, отразяващи звука от "добре познати разговори, в които не можем да участваме". Марта Влусек от Полша пък готви фото- и видеоинсталация около човешкото деспотство над Земята – проблем, изследван и от японеца Шиао Ли, който ще събира листа, растения и треви с плексиглас и метал, оставени от човека. Как се променя града ни очакваме да видим при двете български имена в резиденцията: Мая Йоцова (която понастоящем живее и работи в Монреал) изследва с филм и творческо картографиране отношението ни към зелените площи в София, а Дарена Георгиева проследява развитието на града през годините, използвайки лични спомени и скорошни наблюдения, които ще бъдат внедрени обратно в градската среда.

Ако пък сте готови не само да гледате, но и да участвате в нечий проект, има възможности. Питайте за Марк Шмиц от Германия, който прави социално проучване с интервюта, портрети и рисуване по тялото с йод. Руби Сидър от Великобритания също търси доброволци-актьори – нейният проект е за жените служители и разчита на разговори и записки, събрани из български институции. Място има и в редиците на испанеца Хуан Хосе Валенсия, който ще върви от единия до другия край на София (сериозно, правили ли сте го?), документирайки града с ваша помощ, докато Карин Фима от Италия пък набира доброволци-танцьори за "градски балет". И това не е всичко: за своята инсталация Гал Лешем от Израел записва в неформални интервюта колективни спомени за дадено място в града ни, а Ева-Лиса Пухака от Финландия събира разни гледни точки към една локация, за да проследи ефекта на климатичните промени и летателните навици на птиците, през чиито очи накрая ще ни покаже София.

Резиденция Водна кула е отворена за посещения от 6 до 10 юни, 16:00-19:00
Финалните изложби са в Аросита на 14 юни, Място 167 на 15 юни и бившия склад Деспред (ул. Веслец 84) на 16 юни, съпътстващи събития има в the fridge и Move.bg
Още информация на facebook.com/watertowerartfest и watertowerartfest.com