Срещата продължава от 20 до 24 октомври в (и около) НДК – ето защо и къде да се включите и вие.

Емил Попов
Ръцете му са ваяли бюстове, релефи и скулптурни портрети на много важни българи – от Йордан Радичков през Христо Смирненски до Благой Гебрев. Има пръст и в отбелязването на 1300 години България – ясно е как точно. Мненията за паметника обаче си ги запазете, тук сме се събрали за друго. "Една скулптура е синтез на личността на правещия", казва професорът и оголва своята в цяла серия арт обекти, които разглеждаме в Мраморно фоайе. Изложбата побира последния четвърт век от работата на Попов, а по повод Салона скулпторът подарява на НДК и Конникът – месингова фигура, която ще остане да пази вход А3 и занапред.

Златната книга на българските икони

Заглавието стои и на лицето на реална книга-албум, събрала между кориците си 106 икони от колекциите на наши музеи, галерии и, разбира се, Криптата под Александър Невски. Петнайсет от тях, отпечатани в размер 70х100см (със същата експериментална технология, ползвана в албума), сега се качват и на Полуетаж Изток, за да разкажат на още по-широка публика за хилядолетното наследство, което сме оставили в световното изкуство. Религията настрана, ако обичате.

Основна програма

Галерии от цялата страна опаковат внимателно колекциите си и ги носят насам за общата изложба на Салона. По табелките четем Димитър Казаков, Вихрони Попнеделев и още имена, които заслужават отделни абзаци, но пестим място за гостите от чужбина. Галерия Гершон-Виена идва със съвременни автори като Хайнц Петер Колер и Фредерик Паяк, а в селекциите на Вива Арт (също виенска), Роман Фечик (от Братислава) и АМ Галерия за съвременно изкуство (от Базел) ясно личи и българската следа, наред с централноевропейската. Всичко дотук е симфония от живопис, фотография, видео и инсталации, която приключваме с изкуството на Холандия от 17 и 18 век (от архива на Униарт) и графики на Гоя, Рембранд, Дюрер и Кете Колвиц (от Ателие-колекция Светлин Русев).