до Пловдива града…
Базовата програма на шестото архитектурно издание се случва в Града под тепетата и предвижда три панелаReduce, Reuse Recycle Vol.2, Analog/Digital и What’s Next?, подчинени на тематичния фокус Град на бъдещето. Първият акцентира върху алтернативните концепции за по-ефективно използване на материални и нематериални ресурси в града, а вторият панел търси баланс между мъдростта на човешкия градеж и потенциала в приложението на новите технологии в архитектурата и урбанизма. What’s Next? отправя взор към онези градове, готови да направят крачка към осъществяване на смели урбанистични концепции и нови модели на развитие. Всеки панел включва презентации, изложби, дискусии, филми и работилници.

…и назад
Нищо че основната програма на фестивала се разиграва на пловдивски терен, паралелни събития ще има и в столицата. Съвременна норвежка архитектура том 7 (останалите 6 части сме пропуснали) се настанява в САМСИ от 21 ноември и показва каймака на норвежката архитектура между 2005 и 2010. Във и извън контекста пък е ретроспективна изложба на I/O Architects (галерия Райко Алексиев, 25 ноември).

Хей, ръчички!
Най-малките посетители на архитектурния фестивал отново са на почит, а целта на шестте работилнички, разделени по възрастов критерий, е колкото естетическа, толкова и дидактична. И тази година е намерил място сред фестивалните събития за деца проектът Обратно на училище (Дом на културата, 26 и 28 ноември, а възрастовите групи са две – 7-14 и 14-18 години). Неговите резултати ще се материализират под формата на изложба в рамките на SAW. Ще видим как сърбите от Process architecture разказват за работата си в увлекателната лекция Къща на бъдещето и приучават хлапета между 4 и 11 години на пространствена култура и чувствителност (Дом на културата, 23 ноември, 11:00-13:00 и 16:00-18:00).

От близо и далеч

Освен лаиците и любознателните граждани, пристан ще намерят и експертите в архитектурната сфера. Програмата на професионалния форум се простира във втория SAW уикенд (припомняме, че единствено той се заплаща), а участие в нея ще вземат изтъкнати имена в архитектурата от Холандия, Великобритания, Норвегия, Испания, Унгария, Чехия и Австрия. Девет на брой иностранни архитектурни студиа ще споделят визия и опит със своите колеги от близо и далеч. Михаел Цинганел от Австрия ще представи заедно с фотографа Никола Михов своята книга за курортната соцархитектура на България и Хърватия в Дом на културата на 1 декември (интервюто ни с него четете тук).