Събитията в рамките на Sofia Art Week проблематизират баналността на злото и разглеждат неотложни въпроси в локален и световен план. Артистичният дискурс оживява като един цялостен организъм, а процесите в "тялото" му събуждат колективното ни мислене, стимулират нови умения и доизчистват политически, социални и икономически несправедливости.
Важна тема и обединяващ елемент през целия фестивал се явява идеята за политиката на грижата. Тук грижата трябва да бъде разбрана не само като действие, но и като нашия социален капацитет за благополучие. В съвременното консуматорско общество е тенденция да се живее на мига, но е важно да помислим за идните дни и не само – наше задължение като човешки индивиди е да се погрижим тези дни да настъпят не под формата на апокалипсис, но като искри надежда, надвиващи колективните ни страхове от живота в един безразличен свят. Пътят към развитието на този капацитет обаче е труден и за да го извървим, трябва да оставим зад гърба си предразсъдъците, да прегърнем взаимозависимостите си и да активираме чувството си за общност, разбиране, състрадание и творчески колектив. Именно затова не е чудно, че изложбите в Sofia Art Week имат колаборативен характер и обхващат артисти от различни краища на света.
Програмата е разнообразна и включва няколко експозиции, поезия и музика на живо, интервенции, дискусии и филмови прожекции. Изложбите са обединени около темата за грижата и носят сходни имена: C(are) (в галерия Doza), (c)A(re) (в пространство за изкуство Æther), (ca)R(e)Bobbina) и car(E) The Loft). В The Loft се провежда и официалното парти с музика от rulla sutter (Белград), Garo (Берлин/София), Ninja Nin (Полша) и anti-social network (Франция/Дания).
Паралелно можем да посетим и съпътстващата програма в Гьоте-институт, галерия Integrated artists, Ларго София и галерия One night stand, а след това Sofia Art Week се пренася във Варна от 7 до 14 ноември.
Пълната програма разглеждаме тук.