Construction Time Again
Слоганът на фестивала Близо, по-близо, заедно обяснява преобладаващото присъствие на участници от балканските страни. Също има отношение към идеята, че Sofia Contemporary е събитие, което обхваща широкото публично пространство, не за да го окупира, а за да изпита гостоприемството на гражданите към изкуството и способността за оцеляване на самото изкуство при незащитени условия. Ето още един шанс за жителите на София да се докажат като балканци с любопитни очи за умните неща, които се случват наоколо.

Големите
Едно от големите достойнства на Sofia Contemporary е способността да се възползва от опита на знаещите и можещите. В рамките на фестивала са предвидени публични лекции на професионалисти като Каролин Христов-Бакърджиев (СУ, 7 май, 19:00), Чарлс Еше (Дом на културата Средец, 8 май, 19:30), Катрин Ромберг (Дом на културата Средец, 10 май, 19:00). Срещата с мощни фигури в областта на съвременното изкуство ще е безценна не само за студентите по Изкуствознание, но и за много утвърдени галеристи у нас. Заедно с това, очакването ни да чуем силна критическа позиция е към лекцията Нищо общо. Политика и изкуство в епохата на ликвидацията на Боян Манчев (The Fridge, 25 април, 19:00).

Не е за изпускане
Да, разбира се, че изложбите обикновено имат известна продължителност, освен когато са под формата на еднократни пърформанси. И за да не изгубите ориентация в наситената програма, сложете чавки на това, което се случва бързо и може да ви се изплъзне – Самуил Стоянов с Яздене на бик ; Ахмет Огют с Another Perfect Day ; Искра Благоева с Общи блага за колективно добро. Все още не знаем какво точно стои зад проекта Ханс Улрих Обрист, Томи Хилфигър и Ел Макферсън летят със самолет..., но името на Десислава Димова, което стои зад него, ни подсказва, че не е за изпускане. Анонсите за два проекта привлякоха специалното ни внимание още преди да сме ги видели – Free Shop на датската група Superflex и Предсрочни избори на Владо Велков.