The Balkan Date
Манифестът на тазгодишното издание гравитира около дискусията за балканския дизайн и основната му цел да стимулира творческия обмен между страните от Балканите, съдействайки за по-осезаемо присъствие на проектите от този регион на световната карта. С петото си издание Sofia Design Week противодейства на скептицизма и слабата информираност и ви среща на живо с новата вълна балкански дизайнери. Българи, румънци, турци и гърци, сърби, албанци, косовари, словенци, хървати, македонци, босненци или черногорци правят дизайн тук и сега, който е изненадващо интересен, различен и носи потенциал за собствен почерк.

Обекти и субекти
Разнородни и безбройни ще са (наглед) локациите, но всъщност са (едва) 50. Обичайно, за най-упоритите и смелите, успели да обиколят всички и събрали печати в специалната книжка на феста, ще има подарък – дизайнерски награди. Програмата на фестивала включва професионален форум с участието на изтъкнати имена от цял свят и ред събития със свободен достъп за широката публика – изложби, творчески работилници, дискусии, лекции, детска програма, филми, представяния на книги и партита. Откриващото парти е в ръцете на 1000names в двора на НХА, 21 юни от 19:00.

New Kids on the SDW
Най-малките ще се радват са самостоятелна програма, съобразена с възрастта им и предлагаща куп любопитни активности, концентрирани около изложби и работилнички. Малките госпожици разполагат с моден дизайн на кукли, входът е свободен (ул. Ивац Войвода 9; 29 юни, 16:00), дизайн на чанти с акрилни бои във Вълшебната къща на Ема (29-30 юни, 11:00, цената е 8лв и включва необходимите материали). Без вход е и четенето на приказки на различни езици, където ще чуем и майсторите от Тетрадка за приказки (20:19 на ул. Шандьор Петьофи 55, 18 юни, 18:00). Момченцата над 8 години пък ще могат за около час да разберат как се конструира и програмира робот, входът е с предварително записване (НХА, 22 и 23 юни, от 12:00-13:00 и от 13:30-14:30). Най-мащабната изложба на SDW 2013 е застъпена тъкмо в детската програма, под егидата на куратора Вики Книш, където ще видим селекцията принтове и илюстрации от най-прочутите илюстратори на детски книги по целия свят – възрастовите ограничения не важат, а входът е свободен (Културен център 20:19, 18-30 юни, 11:00-23:00).

Приоритетно
За да оцелеете в необятната джунгла от мероприятия, съветваме ви да щрихирате приоритетите си, защото физически е невъзможно да бъдете на няколко места едновременно.
Ето защо предлагаме някои симпатични акцента, които не изчерпват наситената програма, а служат само като ориентир. За да се запознаете с концепцията на тазгодишното издание с балкански привкус и да сверите часовниците на дизайна, запазете 22 и 23 юни за лекторите от Форума на фестивала (НДК, 22 юни, 10:30-21:00 и Дом на архитекта, 23 юни, 11:00-18:00).
Българско участие съзираме зад чудесната алтернативна кампания Like.Bulgaria в лицето на Николай Тонков, основател и креативен директор на берлинска агенция за медиа и дизайн Formschlag. Харесайте България в Showroom Gamma Design, изложбата е там от 21 до 29 юни. Министерството на удоволствието с център Скопие пък приковават погледа върху македонския дизайн и показват колекцията от радиатори от неръждаема стомана на Zavar Design, избрани плакати от Plakart, обесената лампа на Творница, восъчната лампа на Боян Кртолица, модната колекция Landscape No. 26 на Лидия Георгиева, избрано от портфолиото с дизайн на книги на Koma. Откриването е в галерия Алма Матер на 23 юни в 19:00.
Работилниците тази година ще ни занимаят с корпоративната идентичност под надслов Една същност (Склада, 24-28 юни, 10:00‑12:00 и 14:00-15:00), дизайн на стол София със студио Ригалик (Полски институт, 22 и 23 юни, 10:00-17:00) и още, и още, ще има за всички.