Очакват ни представяния на водещи родни и чуждестранни учени, дискусии, демонстрации и интерактивни работилници. Преоткриваме и връзката между науката и изкуството в изложба за жените учени в Украйна, в експозиция, посветена на ежедневието през погледа на химичните елементи и в разговор за любими учени от киното. Традиционно събитията за деца са безплатни, както и повечето от тези за възрастни. Изключение прави само малка част от тях, които пък са на символична цена от 5 лева. Резервация правим тук.
И тази година програмата е изключително богата и разнообразна: прескачаме от лицето на черната дупка до коварните фалшиви новини, от комичните истории за провалени експерименти до неизбежността на смъртта и далеч отвъд.
В един от основните акценти в програмата се срещаме с проф. Франц Ренц, който ни разкрива гледката към смайващите зеленикавосини залези над червените хълмове на Марс (в зала Космос от 17:30 на 8 октомври), а по същото време в зала 42 научаваме за няколко вида контрафакти, които, въпреки че се разминават с действителността, успяват да повлияят на реалността дори по-силно от истинските събития.
В Ad Finem – пътуване до края на времето (зала Космос на 9 октомври от 16:00) д-р Петър Ефтимов и д-р Владимир Божилов ни повеждат към далечното бъдеще на Вселената и се впускат в хипотези за съдбата на Земята, Слънчевата система и нашата галактика. Пътуваме и до мразовитите ширини на планетата в рамките на две събития – Антарктическият стопаджия (зала 42, 16:00, 9 октомври) ни запознава отблизо с Христо Пимпирев, самият синоним на българските експедиции на Антарктида и нашата база на континента, а в От Арктика до обезлюдените села на България (зала Научно кафене, 9 октомври, 18:30) проследяваме стъпките на едно от ярките лица в редиците на изследователите на National Geographic – Гергана Даскалова.
За почитателите на биологията и екологията също не липсват интересни лекции и дискусии. На 8 октомври от 15:00 в зала Лаборатория гл. ас. д-р Евгения Сарафова ни разказва за ролята на дистанционните изследвания на Земята и ни разкрива как изглеждат климатичните промени, погледнати от Космоса. В следващия фестивален ден от 10:00 пък учим езика на животните заедно с Катерина Зарева, биолог, еколог, сценарист и ръководител на Екологичния научно-образователен център към столичния зоопарк. От 13:30 пък в зала Научно кафене ще разберем как устойчивото земеделие може да бъде решение за промените в климата.
Зачекваме и темата за изкуствения интелект в няколко разговора със специалисти в областта. В ИИ, нарисувай ми овца (зала Научно кафене, 9 октомври, 15:00) търсим естетическа и културна стойност в изображенията, създадени от дигитален алгоритъм, а в Куче или кексче? заедно с д-р инж. Светлин Пенков вникваме в най-трудните предизвикателства пред изкуствения интелект. Защо автоматичната ни прахосмукачка се затруднява с предизвикателния терен на всекидневната с всичките ѝ крака на маси, столове и дивани и защо телефоните ни погрешно слагат снимката на кучето ни в папка Сладкарски изделия? Докато търсим отговори на тези въпроси, хлапетата, които се интересуват от роботи, могат да се включат в Работилница по роботика в зала Атом  от 13:00 и 14:30, където се научават да пишат софтуерен код за работа с робот и дори да му зададат конкретни задачи.
Официалното закриване на фестивала се заиграва с числото 12, имайки предвид, че това е дванадесетото издание на Софийски фестивал на науката. 12 извънземни места на Земята, 12 парчета въглероден атом, 12 зодии, 12-тата седмица от бременността, 12 групи хранителни алергени, химичния елемент с пореден номер 12 и какво ли още не се завихря в торнадо от 12-ки. При всички случаи сме сигурни, че ще посетим минимум 12 от вълнуващите събития, които ни очакват през двата дни.
Разглеждаме пълната програма тук.
Снимка: NASA