Локализация
За да губите и намирате само връзките с всекидневната рутина, но не и телата си, ви предлагаме кратък списък с локациите, на които ще се случват многобройните прояви на изкуство. Мотото на тазгодишния Водна кула арт фест е Временно защитени пространства, затова не е чудно, че краката ще ви отведат до някои поизлезли от употреба места като Водната кула в Лозенец, Старата царска гара Казичене и подземието Сердика на бул. Мария Луиза. Традиционно употребяваният за питиета и срещи Хамбара (ул. 6 септември 22) също ще се превърне в дом на изкуството, както впрочем и Музеят на съвременното изкуство САМСИ, Музеят на социалистическото изкуство, и хостел Лавеле (ул. Лавеле 14).

Социализация
Изкуството, казва Пикасо, е оръжие за защита от врага. Врагът, казват организаторите на Водна кула арт фест, е егото, невежеството и нетолерантността, грубото отношение към деликатните въпроси на сърцето. Затова фокус на тазгодишния арт форум е социалната тематика, общуването е насърчено, а входът за всички събития – без пари. Интерактивната инсталация Говори с Ния например (САМСИ, 20-23 юни) забърква смес от фотография, типография и калиграфия, които провокират споделянето и непринудените взаимоотношения. Радина Стоименова пък кани на разходка в пърформанса Искате ли да се разходите с мен? (САМСИ, 20 юни, 19:30). Ако приемете да крачите редом с нея, знайте, че първо ще чуете загадъчна, питаща или просто красива история, след която разходката ви неусетно ще се превърне в общуване. ЯКО ДИМ и Всеки Участник от Публиката е Поканен да Даде Своето Име (фасадата на САМСИ, 20 юни, 21:00) е арт акция, в която ще е забавно да участвате. В пространството между оригиналната фасада и изградена допълнително метално-стъклена конструкция за кратко време ще се генерира плътна димна завеса, върху която посредством мимолетни светлинни графити, ще можете да визуализирате своите имена, а защо не и послания.

Съдба и отговорност
Какво трябва да оставите след себе си, когато сте били на излет сред природата? Нищо, освен своята сърдечна благодарност. Ако се питате какво общо има тук природата, веднага ще ви дадем отговор. Някои от скъпите гости на Водна кула арт фест изследват как общуването помежду ни влияе върху общуването с природата. Вижте например Егей (Водна кула, 19-23 юни) – творба от видео и звук, записани в четири страни, на повече от 20 свещени места или пък сред природата, при които сливането със заобикалящата ни среда е разкрито чрез звуци и жестове. В интерактивната инсталация Остави го както си го намерил (Водна кула, 19-23 юни), група норвежки артисти използва ходенето пеша, сред гората, като средство в изкуството, а и като част от норвежката идентичност. Италианският артист Лаура Кристин пък представя пърформънса Сирена на живо в София (Водна кула, 19 юни, 21:00), който рефлектира идеите за съществуване на "език на съдбата" и съдбовна предопределеност.
Е, щом съдбата веднъж ви е предопределила да намерите достатъчно време за Водна кула арт фест, най-добре разгледайте и останалите събития в рамките на фестивала.