1-ви юни от приказките

По повод най-вълшебния и шарен празник в годината, а именно Деня на детето, от Столична община и Пощенска кутия за детски приказки организират 1 юни от приказките. Събитието включва няколко концерта, интерактивен танцов спектакъл, четене на детски приказки с известни актьори, работилнички и различни спортни събития и игри.  Еднодневният фестивал ни очаква на територията на спортен комплекс „Амик Спорт“ с адрес ул. Акад. Георги Бончев №4, в непосредствена близост до сградата на издателство БАН. Богатата програма е разпределена на три сцени. 

В рамките на деня на Сцена 1 можем да се насладим на авторско и популярно творчество на български автори с концерти на детските вокални формации Врабчета и Пим Пам. След техните концерти ни очаква още един на ученици от две столични училища. Програмата включва и 40-минутно обучение за деца по първа помощ  с ръководител Лазар Радков. 

Празникът продължава с четене на популярния формат Пощенска кутия за детски приказки. В него участват актьорите Петко Венелинов и Живко Джуранов, като до тях застава и Ралица Найденова, автор на популярната детска поредица Приключенията на принцеса Точица.  Завършек на програмата на Сцена 1 дава музикалният проект Джаз за деца с Венци Благоев, в който петима професионални музиканти и певица разказват за различните музикални инструмент, като лекцията приключва с покана на децата на сцената, за да изпробват своите музикални умения.

През целия ден на Сцена 2 (закрита) децата могат да участват в различни и спортни танцови инициативи. Програмата в закритото пространство включва и интерактивния спектакъл Браво, деца, който може да бъде видян три пъти в рамките на деня. Представлението е дело на немския колектив LIGNA, познат ни със своите продукции Тайно радио, Опиянение и гняв и поредицата Нонумент. В Браво, деца „всички, които не са свирили на въображаема китара в парка или в училищния двор или не са били част от танцов състав“, са поканени. За целта желаещите (между 7 и 12 години) получават слушалки, с помощта на които потъват в радиопиеса, смесваща разказ и инструкции за движение, така че постепенно децата превземат мястото, на което се намират – парка, улицата, площада, двора. Освен в представлението по-смелите деца могат да се включват и в уроци по въздушна акробатика.

На Сцена 3 – импровизираната класна стая, можем да се срещнем с художничката Мира Мирославова, която е подготвила работилничка по изобразително изкуство за малките. В нея децата имат възможността да се докоснат до различните техники, част от репертоара на всеки художник.

Началото е в 10:00, а забавленията не спират до 16:30.