6 ателиета и академии за едно творческо лято

През лятната ваканция децата типично се отдават на игрите навън и на спорта, но е хубаво в програмата им да се намери подходящо време за почивка и изкуство. С настоящата селекция предлагаме 6 ателиета или академии, които да разгърнат творческата страна на хлапетата и да отворят очите им към света на изкуството.

Повече информация за всяка от школите можете да прочетете, ако последвате линка в заглавието на всяка от тях.

Art Academy

От Art Academy знаят, че рисуването е чудесен начин за отмора, изразяване на творческия порив или просто завръщане към свободата, затова те предлагат майсторски класове, водени от български и чуждестранни артисти, създадени с цел да развият потенциала на децата. Детските двучасови ателиета са разделени в три тематични групи (акрил на платно, смесени техни и акварел и приложно изкуство) и насърчават младите художници между 6 и 12 да научат техниките на старите майстори и да експериментират с креативността си.

Студио А303

Вдъхновено от безкрайната креативност на децата и създадено с идеята да осигури свободна територия за изразяване на млади творци, Студио А303предлага групови и индивидуални класове по рисуване за деца и младежи между 4 и 16 години, които през пролетта и есента често се трансформират в занимания на открито. Този юни те се провеждат всяка неделя в продължение на 3 или 4 часа на централни и отдалечени локации като градинката около Кристал или Зоологическата градина.

Nim Animations

юни – юли

Детското училище за кино и телевизия NIM animations е подготвило 6-седмична лятна програма, посветена на онези, които имат интерес към киноизкуството. Творческо писане, снимане на игрални филми, влогърство, създаване на анимация са само някои от вълнуващите творчески дейности, които са част от програмата и гарантират да накарат хлапетата между 7 и 12 години да се почустват като истински режисьори и кинодейци.

Арт джунгла

юли

Галерия Факри кани децата между 6 и 13 години на Лятно арт училище в Ботаническата градина на ихтиманското село Борика. Това е третото издание на творческия лагер и отново посреща децата в една изключително красива природна местност. Всеки ден за децата се организират забавни работилници със занятия по скулптура, грънчарство, декорация и рисуване с различни техники, а накрая всяко от тях ще получи грамота за добре свършена работа.

Лято в музея

В рамките на четири последователни седмици между 5 и 30 юни Регионален исторически музей – София организира образователна програма под наслов Лято в музея. В списъка със събития, предназначени за деца между 7 и 12 години, са планирани посещение на Кремиковския манастир, беседа с известни артисти от Народния театър, организирана разходка в Природен парк Витоша и участие в ателието Детство мое, където малчуганите  могат да чуят приказки на грамофонни плочи и да играят игри от близкото минало.

Музикално училище „Мелодия“

Важно е да не забравяме да изпълним лятото си с музика, а курсовете на музикалното училище Мелодия е перфектният начин децата ни да се докоснат до музикалното изкуство. Те предлагат курсове по китара, пеене пиано, барабани и ранно музикално развитие всеки ден от 10:00 до 21:00, водени от опитни професионалисти. Програмата включва занятия, подходящи както за децата между 6 и 18, така и за най-малките от 3 до 5 години.