Алея на книгата с хлапета

От 4 до 10 септември булевард Витоша и паркът пред НДК се преобразяват във всеобхватна книжна вселена, където акостират над 140 български издателства. Тазгодишното издание на Алея на книгата е изпълнено с литературни приключения, срещи с автори, премиери на книги и, разбира се, събития за деца. Богатата детска програмата започва още на 4-ти и предлага събития както за най-малките, така и по-големи деца.

В първия ден от Алеята ни очаква събитие за малко по-големите деца. Цял ден от 12:00 до 19:00 в шатра №16 (издателство Vision Books) можем да открием автора на поредицата Разследванията на Бънк Ромеро Емил Минчев, с когото младите читатели имат възможността да си поговорят и да получат автограф.

Следващият ден ни посреща с цели три събития за малчуганите, като едно от тях отново можем да открием в шатра №16. Там от 12:00 до 16:00 ни очаква среща с автограф с Дарина Шопова-Станчева, автор на детската книга Звездалан и приключението с вулкана Там. В Литературния кът, който е дом на повечето културни събития, част от програмата, са другите две събития. В 11:00 децата ги очаква конкурс с подаръци, куклено шоу и песни, с които те могат да научат повече за работата на преводачите. В края на деня – в 18:00, пък е предвидено представянето на книгата Стихчета за мишчета и въртоглави крави – звънливи детски стихотворения от Петя Александрова, илюстрирани от Невена Ангелова.

На празничния 6 септември от 10:00 е представянето на детската книжка Синебрадко на Зора Колева, което е придружено от акустичен детски концерт, който включва песнички от книжката. Ден по-късно ни очаква още едно книжно представяне, то е на книжката Дракончето Ринти и войната на ордените от издателство Мармот, като и двете събития отново се случват в Литературния кът.  В петъчния ден от 11:00 Мая Бочева – Уики е подготвила урок за времето и дните от седмиците за най-малките с нейните приятелки госпожици Сезонки и техния близък роднина – Времето. Всички те са герои в новия проект от поредицата Туй-онуй – интерактивните карти Кой ден сме днес?

Програмата за уикенда е най-богата и започва още в 11:00 с представянето на книгата Вкусни приключения на Десислава Найденова, което включва и игра за най-малките, свързана със самата история в книгата. Почти веднага след края на първото събитие в Литературния кът ни очаква представянето на луксозната детска книга Приказна градина с автор Жени Костадинов и илюстратор Яна Добрева. Последният ден от Алеята на книгата започва за децата в Литературния кът от 12:00, когато можем да научим повече за Шишарко на Петър Петров. Книжка за деца и възрастни, които не гледат на живота толкова сериозно. Ако в 13:00 се насочим към шатра №20 на издателство Сиела, можем да открием писателя Милен Хальов, автор на поредицата Кало Змея и Общежитие за чудовища. През целия ден в шатра №16 на издателство Vision Books пък можем да се срещнем с Чавдар Атанасов, който е автор на Книга за парите за деца и тинейджъри – първата детска образователна книга за финансова грамотност, написана от български автор.

Повече информация за цялата програмата на Алея на книгата, както и карта на разпределението на шатрите откриваме тук.