През юни НДК се превръща в Дворец на куклите и децата

През юни Националният дворец на културата се преобразява в приказно място, на което децата се забавляват, играят и учат едновременно. Дворец на куклите и децата е нов фестивал с насоченост към малчуганите, който превзема пространството на НДК за първите два уикенда от месец юни.

В зала 6, прилежащото ѝ фоайе и южната тераса (вход А6) хлапетата могат да се насладят на най-различни вълнуващи и образователни куклени спектакли, концерти с детски песнички с Керана, детски работилнички, както и занимания с игри от 80-те и 90-те – всички онези игри, с които родителите ни са израснали.

Откриваме фестивала в най-празничния ден за всяко едно дете – 1 юни. В Деня на детето от 18:00 младата публика може да гледа Приказната Пепеляшка по операта на Росини. Постановката е създадена със съдействието на педагози от България, Италия и Испания и се осъществява съвместно с Кукления театър – Пловдив. Ден по-късно от 11:30 децата могат да гледат фантастичния спектакъл Неродена мома, а от 18:00 да се запознаят с приключенията на Зайчето Питър.

На 8 юни от 11:30 отново имаме възможността да видим Приказната Пепеляшка, а по-късно за 18:00 е планиран концерт, обединяващ песни от любими български филми. Музикалното събитие е озаглавено Къде са ми детските книжки и в него освен Керана се включват  и децата от Академията на Опера Пловдив. В неделя, на 9 юни, децата ги очакват още два спектакъла – Храбрият шивач по Братя Грим и Барон Мюнхаузен.

През цялото време пространството на зала 6 ще е декорирано с кукли от известни спектакли, дело на професор Васил Рокоманов, създал сценографията на над 100 куклени спектакъла у нас и по света. Освен сценичната програма са предвидени и аниматори, работилнички и литературни четения и дискусии.