Лятна академия за деца и ученици

1-21 август

Националната художествена академия кани всички млади творци на възраст между 6 и 18 години в сградата на Факултета за приложни изкуства на булевард Цариградско шосе 73, където младежите могат да разгърнат пълния потенциал на креативната си мисъл. Лятната академия се състои от поредица от ателиета, в рамките на които децата и младежите работят под ръководството на настоящи студенти от различни специалности и алумни на Академията, завършили втора специалност Теория и практика на художественото образование.

Занятията са разделени в две възрастови групи: от 6 до 10 години и от 11 до 18 години. Ателиетата запознават малките и пораснали художници с тайните на академичното рисуване, техниките на живописта, графиката, скулптурата, илюстрацията, керамиката и дизайна и засягат теми, свързани с екологията. Предметите на обучение се разгръщат и отвъд границите на рисуването – младежите имат възможност да изследват тънкостите на анимацията и комикса, да сътворят собствени кукли и куклени къщи, да овладеят сценографията и кукления театър и да навлязат в света на модата и текстила.

В програмата на уъркшопа са предвидени срещи с утвърдени артисти, сред които детската писателка Юлка, аниматорите и автори на комикси Пенко и Сотир Гелеви, художниците Калия Калъчева, Мина Златева и Нора Ампова. Анжела Минкова ще запознае участниците с древната арабска техниха за рисуване върху вода „Ебру“, Златка Андреева ще демонстрира създаването на ръчна хартия, Уша Цонкова ще води часове по фотография. 

През 2023 г. творческата програма е посветена на 100-годишнината от рождението на епохалния български илюстратор Любен Зидаров, илюстрирал цялата българска и световна класика за деца, като е планирана среща с неговия син Филип Зидаров – изкуствовед и с внучката му Андрея Зидарова – възпитаничка на НХА.

Освен практическите занимания учениците ще посетят галерии и музеи и ще могат да се включат в пленер Рисуваме София в парковете и градските пространства на столицата.

В края на август най-добрите произведения, създадени по време на обучението, ще бъдат представени в изложба. Децата, взели участие в Лятната академия за целия ѝ период, получават сертификат с ваучер за отстъпка от таксите за следващото ѝ издание, а на тези, които присъстват на закриващата церемония, ще бъде връчен диплом за участие.

Таксите за участие варират в зависимост от продължителността на посещението на курсовете и броя на децата от съответно семейство. Таксата за цял ден (от 9:00 до 18:00) е 40 лева, а за половин – 20 лева. Ако решим да запишем малчуганите за цялата Лятна академия, цената е 800 лева за целодневно обучение. Всяко второ дете от семейство получава 20% отстъпка, всяко трето – 50%, а децата с ТЕЛК над 50% и децата в неравностойно социално положение ателиетата са напълно безплатни.

За повече информация се обръщаме към ръководителя на проекта, Мария Ландова, на телефон 0888148715 и имейл m.landova@nha.bg.