Международен фестивал на театралната миниатюра – Театроскоп

12 юни 2023 - 14 юни 2023

В рамките на 3 дни от 12 до 14 юни посещаваме Международния фестивал на театралната миниатюра Театроскоп. Фестивалът представя театър в кутия или световноизвестната театрална техника Caja Lambe Lambe. Тази форма на куклено изкуство е популярна в страните от Латинска Америка, най-често срещана в уличното изкуство и фестивалните представления. Това е импресия, театрална ситуация или история, представена в малка сценична кутия с малки кукли и предмети, съпроводени от музика, осветление и други сценични ефекти.

Магията на кукления театър в кутия се крие и в продължителността на представленията – всяко от тях трае между 3 и 5 минути и се играе само пред един гост. В програмата на фестивала фигурират 13 спектакъла, или с други думи 13 кутии. Фестивалът се провежда не само в три дни, но и на три локации. На 12-и сме в Гранд Хотел София, ден по-късно се отправяме в Музейко, а ако сме пропуснали първите две дати, имаме последен шанс да посетим Театроскоп на 14-и в ОКИ Красно село.

В програмата можем да видим театър в кутия от Чили, Бразилия, Италия както и от Бургас, Стара Загора и други български градове. Представленията започват в 17:00, като само в Музейко фестивалът се провежда от 11:00 до 14:00. Билетите са между 5 и 10 лева.