Направи си сам музей

В почивния 1 май от 11:00 в Музейко Зорница Христова посреща малки и не толкова малки хлапета за първата си работилница през тази година. Последната глава в новата ѝ книга Още един ден в музея е посветена на създаването на собствен музей и именно такава е темата на предстоящата работилничка с името Направи си сам музей.

Както авторката споделя, „Музеят е място, където са събрани предмети с история. Обикновено те са обединени от някаква тема. Какви ли не музеи има по света! В Загреб например има музей на разбитите сърца. В Канкун има подводен музей на изкуството! В Поморие има музей на солта. И какво ли още не!  А къде се намират предметите с история?  Навсякъде около теб“.

Какво е нужно от децата, които искат да участват в работилницата – да се разровят вкъщи или навсякъде около тях и да донесат онези предмети , за които те могат да разкажат история или които имат някаква сантиментална стойност.  На 1 май с тези предмети заедно подреждаме и подготвяме личен и напълно неповторим музей. Споделяме и това, че всеки, който желае, може да донесе своя музей в Докторската градина на 13 май, когато е премиерата на книгата Още един ден в музея.

Книгата е с автори Зорница Христова и Тодор Петев и илюстрации от Сияна Захариева. Тя е втората част от детския пътеводител на издателство Точица в света на предметите и техните истории.  В нея децата четат за това как насекомите гласуват дали човекът е полезен за природата или не, срещат се с праисторически животни и научават какво ли още не.