Настолни игри на село: магията на Board Game Fest – Чавдар

Игралният терен е разпънат на голямата маса. Играчите са заели местата си и съсредоточено дебнат ходовете на партньори и противници, готови да се възползват от всяка чужда грешка и отворена възможност. Напрежението се покачва, заровете се завъртат, теренът се променя, точките се трупат, картите летят, има изобличени подмолни фигури, има натрупани богатства, разгърнати владения, непоклатими търговски съюзи.

Поглеждаме в съседство и виждаме магически заклинания и фантастични зверове. В другата посока съсредоточени играчи се опитват да познаят подсказани асоциации. Не са един и два отбора, а десетки – на групи или двойки, на игрални терени, игри с карти, с пулове, пионки и зарове, сред природата на китно и уютно подбалканско село. Не, това не е бленуване на фен на настолните игри. Това е истинска възможност, която ви очаква на 17 и 18 юни на втория Board Game Fest – Чавдар.

Преди няколко години стана популярно с това, че успешно реализира редица проекти за благоустройството на селото и неговото развитие, финансирани с национални и европейски средства. Неслучайно го наричат „най-модерното село в България“ – улиците са нови и осветени, тротоарите поддържани, а центърът на Чавдар е изпъстрен с алпинеум, дървени мостчета, фонтани, беседки. Към модерната детска градина Щастливо детство има и прекрасен парк.

Затова и съвсем естествено идва решението на екипа на CollectiveView да избере именно село Чавдар като място за провеждане на своя Board Game Fest – най-шареното и мащабно събитие за настолни игри в страната, което ще се проведе на 17 и 18 юни. При това с вход свободен! Board Game Fest – Чавдар добавя към чисто игровото удоволствие, като дава възможност на стотици фенове на настолните игри да проявят уменията си, да разучат нови игри, да премерят сили и да се сблъскат с достойни партньори и противници извън града, сред красивата природа на местността Св. Петка до село Чавдар. А защо точно там ли? Местността Св. Петка включва голяма закрита сцена, игрална шатра, заслон с барбекю, места за хранене.

И за да може всеки фен на настолните игри да се наслади на хобито си пълноценно, организаторите CollectiveView са осигурили достатъчно занимания и грижи и за най-младите гости на фестивала. Ще бъдат налични множество настолни игри за деца, ще бъде организирано четене на приказка игра, а домакините от Община Чавдар са създали прекрасни условия и за игри на открито – катерене с Въжеландия, както и експозиция на находки отпреди 7000 години с възстановка на неолитно селище в Археологически парк Тополница.

Тъй като Board Game Fest – Чавдар ще се разгърне в рамките на два дни, геймърите ще могат да се настанят в комплексите Чавдар и Боров хълм, както и в къщата за гости Алекса. Поляните около фестивалната зона пък са отлично място за къмпингуване с палатки и кемпери.

А игрите? Богатото разнообразие, предоставено от издателите, клубовете, авторите и доброволците, които допринасят за програмата на фестивала, гарантира, че ще има игри за всеки вкус, всеки ще може да намери любима игра, която да сподели с приятели и непознати или да се запознае с любопитни нови и класически заглавия.

Основната програма на фестивала обединява участници от цялата страна: клубове, популярни лица, издатели, търговци и автори на игри. Тя включва тематични турнири, работилници, панелни дискусии, конкурси, томболи, куизове, книги игри, 3D print и детски игри. Тази година ще има и ексклузивно участие от страна на професионален клуб по джаги. Ще бъдат представени игри както от световни, така и от български автори и ще има беседи с някои от създателите им. Ще се проведе и официалната церемония по обявяването на финалистите за 2023 от Игра на годината.

И това не е всичко. Организирани са и съпътстващи игри и забавления като търсене на съкровища из селото, както и приключения на открито. „Фестът е подходящ за всякакви участници – от запалени фенове на настолните игри, през семейства, които търсят интересно уикенд преживяване, до гости, които просто обичат да прекарват време навън“, казват Цветина и Михаил Лунгарови основателите на CollectiveView и двигател на фесивала.

Транспортът от София до Чавдар е осигурен от партньор туроператор, организиран е и в двата дни, с начална точка паркинга пред Национален стадион Васил Левски в часове, съобразени с програмата на фестивала. График и връзка за закупуване на билети ще може да откриете на сайта boardgamefest.bg. На място в Чавдар ще бъдат достъпни велосипеди под наем, както и зарядна
станция за електромобили. А от вас се иска само да си освободите уикенда на 17 и 18 юни и… да играете.