Новият дом на йогата за деца. Разговор с Вероника от Мunka Space

София вече може да се похвали с може би първото йога студио за деца и родители – Munka Space. Място, в което чрез йога децата могат да усвоят себепознание, увереност, да развият ценности, които са полезни цял живот. Място, на което откриваме един малък екип със споделени ценности, чиято идея е да подхранва връзката между родители и деца във всеки етап от тяхното пътуване с помощта на различни йога практики.

Срещаме се с Вероника Цачева – сърцето на Munka Space, един от хората, които градят и развиват пространството, – за да научим повече не само за новото място в столицата ни, но и за това как йогата може да се имплементира в живота на всяко дете и родител и какви са ползите от това.

Вероника, нека започнем с въпроса, без който не може – как се роди идеята за Munka Space?

Идеята за „Мунка“ се роди преди малко повече от година във формата, в който е в момента, иначе семенцето за подобно пространство си седи в мен от много отдавна. Още в училище започнах да се занимавам с различни активности, свързани с деца, била съм и аниматор дори. Работата с деца винаги ми е била не просто забавна, но и изключително интересна. 

Около 20-те ми години идеята сякаш се визуализира по-ясно – да създам пространство, в което децата да могат да открият своите таланти, да пробват различни неща и да експериментират. Пространство, в което децата да откриват себе си.

Munka Space – йога студио за деца

Още тогава ли знаеше, че в основата на това място ще е йогата?

Моето запознанство с йогата започна през 2014-а. и през 2019-а за първи път реших, че искам да преподавам йога на деца. Чрез йогата аз научих много за себе си, тялото си, изграждане на любов към себе си. Тогава се замислих, че ще е чудесно, ако тези неща не ги учиш на 30, а когато си дете. Да се възпиташ от малък на тези ценности и качества и най-важното – да изградиш една ценностна система, която да те навигира в живота.

Тогава ли започнаха първите стъпки към изграждането на Munka space?

В 2019-а споделих със своята учителка, че имам интерес да преподавам на деца, и моето пътешествие започна.Четях първите си учебници, запознавах се по-надълбоко със Сатянанда йога, която разглежда йогата като инструмент, с който да се развива здраво тяло, но и здрав ум, дух и дисциплина. Това, което ме спря, е, че забременях и трябваше да сложа проекта на пауза, но пък тогава като майка научих колко полезно може да е едно такова място. Забелязах как като практикувам йога у дома, малката ми дъщеря ме гледа и започна да попива, да ме копира и да се включва.

Навсякъде в чужбина има детски студиа и си казах защо и тук да няма такова. Място, на което не само децата да практикуват йога, но и техните родители, да се обхващат както най-малките, така и по-големите. Място, в което да има споделена практика между дете и родител.

Откъде всъщност идва името на пространството?

Мунка идва от маймунка. Има даже такава книга Мунка – малката маймунка от Николай Зидаров с илюстрации на страхотният български илюстратор Стоян Анастасов, така че има заигравка с тази детска дума. Отделно аз си правя асоциацията термина мънки майнд. Това е будистка концепция, която описва състояние на безпокойство, капризност и липса на контрол в мислите, за „опитомяването“ на която вярвам, че йогата помага.

С какво се различава Munka Space от другите студиа?

В нашето пространство се случват най-различни практики. Имаме такива за бременни, които засягат така наречената пренатална грижа, която става все по-популярна. Тези класове са хубави от една страна, защото помагат на жената да се раздвижи, но и помагат на ментално ниво и за установяване на връзка с бебето.

Следват курсовете за мама и бебе с деца до една годинка, както и за родители с деца между една и три годинки, позната като тодлър йога. Фокусът върху курсовете с майки с деца до една годишна възраст остава върху майката. Акцентира се върху възстановяването на тялото на майката и разбира се, развиването на връзка с бебето. Тодлър йогата пък е подходяща за родители с деца от една до три години. Тези практики са доста по-интензивни, защото работиш с двойки в две възрастови групи – родители и деца. Всъщност този тип активности са от типа Lead by example, или с други думи казано – даване на пример. Разбира се, има и някакъв разказвателен елемент, история, приказка, с която да се въвлекат децата по-активно, но фокусът остава върху родителите, които служат за пример.

Предлагаме и практики за деца между 4- и 7-годишна възраст. Продължаваме да разгръщаме портфолиото си.

Какви според теб са най-големите ползи от йогата за едно дете, но и за един родител?

Нещо, което искам да предаваме на това място, е усещане. Всъщност йогата не е свързана само с физическата част. Да, тя помага да поддържа тялото здраво, но прави и същото за ума и духа, когато се прилагат правилните практики.Смятам, че йогата е и добър инструмент за изграждане на ценностна система и цялостно разбиране на света.

В Индия примерно на 8-годишна възраст децата научават три практики. Една мантра, една дихателна практика и слънчев поздрав, който е физическата част. С тези три учения детето може да се оправи в живота и да постигне здрав дух, здрав ум и здраво тяло.

В Munka space ние не акцентираме толкова на физическата част. Тя винаги присъства, винаги има движение и пози, но голямо значение отдаваме на наблюдаването на това движение, работа със сетивата и дъха. Фокусираме се и върху дихателните практики, работа с дъха и работа с ума. Нещо толкова просто като правилния начин на дишане може да действа изключително успокоително или зареждащо. Дъхът е изключително силен инструмент, с който можем да боравим.

Колкото по-големи стават децата, толкова по-осъзнато и активно участие вземат те?

В групите за родители с деца над 4 това започва да се забелязва, защото там децата вече са по-разбиращи. Тези практики са изключително интересни, защото тук вече се наблюдава едно партньорство между родителя и детето. Те са сякаш равни. Те не са просто родител и дете, те са двойка. Готиното е, че донякъде ролите в тези класове са обърнати – децата стават по-концентрирани и внимателни, а родителите си позволяват да бъдат по-игриви, като и двете групи влизат в ролята на водещи в различни етапи от практиката. Винаги завършваме с време за релаксация или творчески дейности.

Предлагаме такива за деца между 4 и 7 години, 8 и 12, а и се надявам скоро да започнем пак такива с тийнейджъри. Специфичното е, че когато става дума за деца, целият клас минава през някаква игра, през история, приказка и практиките идват с тема, през която се пречупва целият клас. Има повече песни, въображение, а теоретичната и практичната част са на по-заден план. Отново учим за философията на йогата, нейните ползи, дихателни практики, но всичко това минава през някакъв по-игрив елемент, като колкото по-големи стават децата, толкова повече се въвеждат теорията, думите на санскрит и вече по-сложни пози и идеи. Ако в началото това се случва с истории с поука, то при по-големите главните герои вече са самите те, те споделят сами своите чувства и проблеми.

Имаме и йога за възрастни, като там акцентираме върху така наречената йога нидра, която е позната още като йогийски сън – вид медитативна практика на будна медитация. Правим я веднъж в седмицата след работа, като тя е подходяща за родители под стрес, страдащи от безсъние. Една такава практика от 30–40 минути се равнява грубо на около 4 часа сън.

От разговора ни става ясно, че Munka Space е колкото място за деца, толкова и за родители. Според теб какви са основните позитиви от работата ви?

Основните ползи са няколко. Йогата е чудесен инструмент за справяне със стреса и напрежението, с укрепването на ума и тялото. Има нещо много красиво и полезно в това да се събереш в едно пространство с хора, които споделят подобни виждания и идеи за света.

Най-големият плюс остава възможността за качествено споделено време със своето дете. За да изградим силна връзка с детето си, е нужно много грижа и внимание, но една такава практика може да помогне за укрепването на връзка между родител и дете. Това, което лично аз смятам, че е най-ценно, са онези моменти, в които виждам някой родител и дете да се прегърнат, целунат или хванат за ръце по време на практика. Виждам ги как си открадват момент за себе си и го споделят един с друг.

Детските практики пък предоставят възможността на един родител да си почине за един час или да отдели време за себе си, но най-вече да остави детето си на място, където ще се погрижат за него без да му се налага да се притеснява.

Макар че Munka Space е йога студио, в него се провеждат и други занимания. Може ли да ни разкажеш за тях?

Всяка седмица провеждаме интерактивни четения в две различни възрастови групи. Продължаваме да експериментираме и с най-различни нови дейности, включително йога класове на английски или различни работилнички и ателиета. Тази седмица ни предстои изключително вълнуващо събитие – работилничка с Кубчо. Кубчо е замислен като алтернатива на нормалните играчки. Чрез рециклирани материали децата могат да направят собствени кубчета, с които после да си играят. Много е  полезно дори на такава ранна възраст децата да започнат да учат за устойчивост и рециклиране, и то по начин, който е подходящ за тях. Предстои ни в скоро време да организираме музикални ателиета и нови работилнички

Munka Space е едва на месец. Тепърва предстоят големи неща, какви са следващите стъпки?

Идеята на „Мунка“ е да бъде хъб (пространство) за холистична грижа към семейството. Пространство за смисленост, споделено време и развитие. Място, на което да се развива творчество, разбиране към света и самите нас. Силно се надявам Munka Space да е първото от много подобни места, които са способни да създадат дори малка, но сплотена общност.

Munka Space откриваме на ж.к. Красно село – кв. Борово, ул. „Невестина скала“ 18 и онлайн тук.