Отбелязваме Международния ден на детската книга

На 2 април се събираме в Столичната библиотека, за да отпразнуваме заедно Международния ден на детската книга. Този празник се отбелязва в цял свят на тази дата неслучайно. Причината е, че на 2 април е роден големият разказвач на приказки Ханс Кристиан Андерсен. На тази дата ЮНЕСКО отличава на всеки две години най-добрия детски писател и художник, които получават международен златен медал на името на Андерсен. През годините този приз е бил даван на автори като Астрид Линдгрен, Ерик Кестнер, Луис Карол, Джани Родари.  В списъка фигурират и редица български писатели, сред които Ангел Каралийчев, Веса Паспалеева, Валери Петров и Йордан Радичков.

През 2024 официалният домакин на празника е Япония, като мотото му е думата „Въображение“. Прекосявайте морета на крилата на въображението“ – призовава Ейко Кадоно, изтъкната детска писателка, лауреат на наградата „Андерсен“, автор на тазгодишното послание към децата в света.

„За най-важните хора на света“ е слоганът на Детския център на Библиотеката на София, който стои в една от залите му и е домакин на празника у нас. По случай Международния ден на детската книга ни очаква целодневна програма, а ето акцентите в нея.

Започваме още в 10:00 с щафетно четене на любими приказки от Андерсен и представяне на новата книжка за най-малките Котка пешеходка от автора Георги Константинов. От 11:00 пък ни очаква театралното представление Звездалана и приключението с вулкана Там. В следващите няколко часа пък са предвидени няколко работилници. „Среща с технологиите“, в рамката на която децата могат да играят с роботчета и 3Д писалки, да програмират и какво ли още не. Очаква ни още и корейска работилница за кукли и ателие за илюстрация на герои от детски книжки.

От 16:00 започва филмовият следобед в библиотеката с прожекция на вечната класика Дивите лебеди. Отделно в рамките на деня децата могат да разгледат изложбата В света на птиците, да участват в тебеширено парти пред библиотеката и да научат кои са големите победители във фотоконкурса, посветен на героите от книгите за Хари Потър.

Ако времето го позволява, събитията ще се проведат навън на пл. Славейков, ако не – в Детския и Американския център на Столичната библиотека.