„Поход на книгите“ се завръща през април

За поредна година април се превръща в месец на четенето в страната благодарение на „Похода на книгите“.

„Походът на книгите“ е любима инициатива на Асоциация Българска книга, която тази година се провежда между 2 и 23 април. В нея участват редица известни личности, които четат на децата избрани български и световни литературни произведения.

Тазгодишното издание включва и националната кампания Четящата класна стая. Проектът цели да насърчи четенето сред децата посредством отделянето на 15 минути за четен всеки ден, съчетано с дейности, насърчаващи творческа изява.

Откриването на Похода тази година е на 2 април, Международния ден на детската книга и рожден ден на обичания от няколко поколения деца писател Ханс Кристиан Андерсен. То се случва в Общинския културен институт Дом на културата „Искър“.

Всяка годината инициативата се разраства и се включват все повече известни личности – писатели, артисти, спортисти, журналисти и др. Един от основните партньори на инициативата, Националното сдружение на общините в Република България, се включва в нея чрез кметовете на общини из цялата страна, които ще четат на деца от техните населени места по време на Похода. Сред интересните събития е и маратон на четенето в библиотеките в страната, което се организира от Българската библиотечно-информационна асоциация.

Не пропускаме да споделим и за националната награда „Бисерче вълшебно”, която също е част от инициативата и е първият приз в страната, посветен на съвременните детски книги, отличени чрез гласуване от децата.

През месеца се впускаме в „Похода на книгите“ заедно.