Програмата с хлапета през седмицата 04-10.09

Последната седмица преди малчуганите да се завърнат в класните стаи, е време за кино, театър, спорт и изкуство. Преди хлапетата да започнат учебната година и да се отдадат на ученето, е хубаво да се позабавляваме като за последно.  Лятото, а с него и ваканцията е към края си, затова разглеждаме какво можем да правим от 4.09 до 10.09 и как да се насладим на последните летни дни.

04.09-10.09 – Звездно лято с Брейнсторм

Лятото е най-доброто време за забавления и приключения и това е особено вярно в първите дни на септември, когато училището започва да чука на входната врата. Лятната програма на Брейнсторм продължава. В нея малчуганите създават своя авторска филмова продукция, в която истинските звезди са самите те. Малките таланти се заемат с разработката на сценарии, влизат в ролята на режисьори, оператори и актьори.  Децата ги очакват най-различни конкурси – сценичен грим, анимационен филм, сценична реч и др. Програмата предвижда влизането в реално телевизионно и радио студио, посещението на истинска снимачна площадка и разходка зад театралните кулиси. Освен кино уроци и преживявания програмата включва и дейности на открито в планината, логически игри, забавни уроци по английски, екскурзия с влак и много други вълнуващи активности. 

04.09-10.09 – Космическо пътешествие с деца на Марс

През цялата седмица, но и до края на август можем да посетим Марс в София Ринг Мол. В мола откриваме космически кътове за най-малките изследователи. Изкуствени спътници, скали от Марс и космически кораб са само някои от многото изненади, които хлапетата могат да очакват. Благодарение на гостите от Музейко децата имат възможността да сглобят свои мини планетариуми, да измислят собствени съзвездия и да участват в още редица интересни игри и работилници. Специалистите на тема Космос също са ангажирани и с това да помогнат на децата да научат повече за тайните на необятния Космос и Червената планета. През делничните дни това става от 14:00 до 20:00, а през уикенда забавленията започват от 11:00 с едночасова пауза между 14:00 и 15:00. Събитието е подходящо за деца между 4 и 12 години, а мястото на излитане е етаж 1 на мола. Занятията са с продължителност 30 минути, а записването за тях става тук.

04.09-10.09 – Алеята на книгата

Едно от най-големите изложения на книги в страната се завръща София в първата пълна седмица от септември.  Седем дни, изпълнени с литературни приключения, срещи с автори, премиери на книги и, разбира се, събития за деца. Тазгодишното издание е с богата детска програма, която откриваме още на 5 септември от 11:00 в Литературния кът, където децата ги очаква конкурс с подаръци, куклено шоу и песни, с които могат да се запознаят с работата на преводачите от руски на български. Ден по-късно от 10:00 е представянето на детската книжка Синебрадко на Зора Колева, което е придружено от акустичен детски концерт.

Програмата през уикенда започва още в петък от 11:00, когато Мая Бочева – Уики е подготвила урок за времето и дните от седмиците за най-малките с нейните приятелки госпожици Сезонки, а за събота са подготвени две представяния на детски книжки. Повече подробности за всички детски събития в рамките на Алеята на книгата можем да открием тук.

04.09 – Обичам да чета

Сугестопедия център Вихровения е подготвил специален курс по четене за децата от 57 г. и 78 г. При това обучение децата усвояват учебния материал леко и с много желание, като всичко е представено по много атрактивен за малките начин.  Програмата слага в основата си детското любопитство, любознателност и готовност за експерименти.  Курсовете по четене се провеждат по 4 пъти в седмицата от понеделник до четвъртък, а конкретните часове и записването можем да открием тук.

06.09 – Още ни е лято – рисуване за деца

И тази сряда Северино – пространство за деца и събития са подготвили урок по рисуване за децата от 6 до 14 години. В двучасовия курс, който започва в 18:30, всеки малък творец има възможността да развихри своята креативност и да нарисува картина с помощта на професионален художник. Всички необходими материали са подсигурени и включват: платна, акрилни бои, четки, шпатула, графитни моливи и други, а понеже времето е още лятно, от Северино посрещат всеки малък гост с домашна лимонада. Местата са ограничени, необходимо е предварително записване на телефон 0895 666 787 или 0886 859896 или във Фейсбук.

09.09-10.09 – Големи игри за малки герои

Програмата Големи игри за малки герои на Сердика център продължава и през септември, като на 9 и 10 септември ни очакват две вълнуващи събития. В събота децата имат възможността да се запознаят с Lego робот, който може да пише. Ден по-късно пък малчуганите могат да се включат в работилничка за цветя, в която децата могат да изработят най-красивите цветя за своите роднини, приятели или любими учители. Започваме в 10:00, докато не затвори молът.

09.09 – Академия за родители

Едно събитие, което съчетава полезното и приятното, този уикенд е Академията за родители, чието есенно издание се провежда в парка на НДК (алеите пред Кино Кабана). Академията, която се провежда в центъра на града, е предвидила безброй срещи със специалисти и професионалисти в сферата на образованието, грижата за деца и семейните отношения.  Пространства за свободна игра, лекции на тема храна, увереност в отглеждането, екранното време на децата и много други ни очакват във фестивалното градче през съботния ден. Входът е свободен, но за да получим цялата програма и специални подаръци, е необходима регистрация тук. Началото на събитието е в 10:00 и продължава до 18:00.

09.09 – Фабрика за приказки

Седмици ни делят от началото на новия театрален сезон, но това не означава, че не можем да се насладим на някои интересни постановки и този уикенд. На 9 септември от 17:00 в новото открито пространство за градска култура New Kids from the Block децата могат да се насладят на куклено интерактивно шоу. В него те могат да разгадават загадки, да играят на игри и да научават полезна информация за своите емоции.  Очаква ни и караоке с любими детски песнички и танци с мъпет кукли, водени от кукловода Юлето.

09.09 – Йога за деца

Little Treasures Yoga са подготвили специален клас Йога за деца (без мама) за 510-годишни. Забавният клас цели подобрение на физическите и умствените умения на малчуганите, като всичко се случва в една приятна среда. Класът минава под формата на история и пътешествие, в което децата развиват своето въображение и са насърчени да се отпуснат и разкрият своя потенциал. Освен това йогата подобрява гъвкавостта, силата и координацията.

09.09 – 10.09 – Кино за деца

Добра алтернатива за избягване на жегите или дъждовете, които ни изненадват последните дни, е ходенето на кино, а тази седмица филмовите заглавия за деца са изключително вълнуващи. Тазседмичната премиера за хлапета е филмът Пътешествие до Луната, разказващ необикновената история на Питър, който тръгва на магическо пътешествие, за да спаси малката си сестра Ан. Приключение до една мистериозна и непозната територия – Луната. Освен вълнуващата история на Питър в кината децата могат да гледат детективската анимация Детектив Чинк и Златният кошер.