Програмата с хлапета през уикенда: 14.10-15.10

Октомври дойде неусетно, листата на дърветата започнаха да шумолят, слънчевите лъчи ни се усмихват все по-малко, а вятърът донесе есента. Официално изпратихме топлия септември, за да посрещнем шарения и пъстър с усещане за хлад октомври. В уикенда в средата на месеца сме подготвили редица вълнуващи събития, които да раздвижат тялото и въображението на малчуганите. Отправяме се все по-често към различните занимални, студиа, молове, театри и киносалони, за да избегнем студа, но през този октомврийски уикенд ви изненадваме и с няколко вълнуващи занимания на открито.

Събота 14.10

11:00 – Изненадващи експерименти със звук!

Кой каза, че уикендът не е перфектното време да научим нещо ново, но по-различен и забавен начин? Тази събота се отправяме към света на магическата наука с издателство Робертино в лицето на Георги Жеков и Яна Васева от образователния творчески център Радост. Събуждаме любознателността, креативността и желанието за научно познание и творчество с невероятните експерименти със звук. Нека научим малко повече за звуците около нас и в нас.

11:00 Празник на тиквите

В един от последните (може и да е последният) топли уикенди за годината се отправяме към Университетската ботаническа градина на ул. „Московска“ 49, за да се потопим в Празника на тиквите. В съботния ден ни очаква изложба на сортови тикви, по време на която можем да научим много интересни факти. Базар на есенни цветя и тикви, ботаническа беседа и дегустация на печена тиква също ни очакват от 11:00 до 15:00.

11:00 и 12:30 – Музиката разказва на най-малките

Сити Марк арт център и камерен ансамбъл Силуети са ни подготвили една вълшебна история, в която основна роля взема музиката. Меца-Мецана, Зайо-Байо, Катеричка-Рунтавелка, Ежко-Бежко…  това са все познати и любими герои от български приказки за най-малките. Тях можем да видим на сцената тази събота, когато се представя третият спектакъл на Камерен ансамбъл Силуети, посветен на най-малките слушатели от 0 до 5 г. Слушаме творби на Бах, Бетовен, Шуберт и др. Спектаклите са два – един от 11:00 и друг от 12:30.

11:00 – 17:30 – Професия под лупа: Динозаврите и палеонтологът

Тази събота в Музейко е посветена на една от най-вълнуващите професии и теми – динозаврите и палеонтологията. В рамките на деня малчуганите имат страхотната възможност да се запознаят с палеонтолога д-р Дочо Дочев, който е подготвил специална лекция, с която да разкаже за работата си. Забавни демонстрации, отворена арт зона, игри и още много различни занимания очакват малчуганите цял ден, като всички те са обединени от темата за динозаврите.

11:00 – 19:00 – Есенен Витоша фест

Целият уикенд в пешеходната зона пред Националния исторически музей – Бояна можем да открием Есенен Витоша фест. Събитието събира на едно място комбинация от разнообразни дейности за малки и големи. В събота специален гост на фестивала е Музейко, който е подготвил три интерактивни научни и арт работилници за деца. Отделно традиционно на място ни очаква разнообразие от площадки за различни видове спорт – футбол, баскетбол, тенис на маса. Можем да открием още и базар на изкуствата и творческите занятия, както и разнообразие от вкусни храни и напитки  в специалния каравана кът.

14: 00 – Есенна кулинарна работилница

Миризмата на канела, ароматът на тиква и вкусът на есента е нещо, което очакваме всяка година. В Къщата на Мая всички малки готвачи (4+ г.) могат да се включат в една забавна и безспорно много вкусна работилница. Нивото е за начинаещи! Тази седмица малчуганите се учат как да правят мъфини с тиква. Очаква ни много бъркане, стържене, печене, декориране и един вкусен хаос, а към вкусните ни мъфини приготвяме и един незабравим шейк с вкус на есен. Заниманията продължават 90 минути, всичко необходимо е предвидено, а цената е 45 лв. на дете или 85 за братчета и сестричета.

Неделя – 15.10

11:00 – Куклен театър в неделя

В неделния ден имаме перфектната възможност да се потопим в кукления театрален свят.  В Столичния куклен театър – Салон Я. Сакъзов, можем да видим прекрасния спектакъл, вдъхновен от приказка от Хиляда и една нощ. В тази интерпретация на Аладин и вълшебната лампа в ролята на разказвач влиза самият дух от лампата. Пренасяме се в една далечна страна, в която научаваме за вълшебната история на Аладин, една принцеса и една вълшебна лампа и нейния обитател. В Grand Hotel Sofia също можем да се докоснем до театралното изкуство за малки. Малчуганите могат да видят от 11:00  Пипи дългото чорапче, както и да се включат в арт работилница за изработката на меки кукли.

11:00 – Големи игри за малки герои

Добра идея за уикенда е да отскочим с малчуганите в Сердика център, където продължава да тече програмата Големи игри за малки герои.  Този уикенд събитията са с космическа тематика, като в събота ни очаква  космическа академия – Стани истински ракетен инженер – построй и изстреляй ракета. В неделния ден пък ни очаква работилница, посветена на Космоса. Какво точно ни очаква, разбираме само на място.

11:00 – 19:00 – Есенен Витоша фест

Целият уикенд в пешеходната зона пред Националния исторически музей – Бояна можем да открием Есенен Витоша фест. Събитието събира на едно място комбинация от разнообразни дейности за малки и големи. В неделя продължаваме със забавните игри и интересните научни опити с Корпус за бързо гърмене. Повече информация нагоре в текста.

14:30 – Рисуване на открито за деца

Студио А303 организира рисуване в парка за деца и младежи в Градската градина (пред Народния театър). Програмата не включва конкретни уроци, защото идеята на рисуването на открито е детето да има собствено изживяване с рисуването сред природата и градската среда, като получава единствено помощни насоки.  Всяко дете може да използва куфарчето със сухи материали за рисуване, цветни, бели листове и всичките различни материали, които са предвидени. Единствено децата трябва да си донесат раница с вода, хапване и не на последно място желание за рисуване.

15:00 – Творчество за мама и бебе

Работилничка за приложни изкуства е перфектното място за творческа и спокойна неделя. Този формат е специално създаден за тези майки, които обичат да творят и искат да включат малките си в този процес. Ателиетата са подходящи за бебета от 2 месеца нагоре, като всяка седмица човек може да избере най-удобните часове за него, в които да твори.

15:30 – Рисуване за деца с акрил

С Flo Art Center можем да оцветим сивото си ежедневие с техните вълнуващи творчески ателиета. Децата между 5 и 14 години могат тази седмица да се потопят в света на изкуството и да измайсторят своя шедьовър. Тази неделя те имат възможността да научат различни техники с акрил и да развият въображението си. Цената е 30 лв., като тя включва всички нужни материали.

Допълнително събитие за уикенда: На кино с хлапетата и Cinelibri

Тази есен филмово-литературният фестивал Синелибри ни събира в киносалоните на София, като този уикенд можем да се потопим във вълшебния свят на детското кино с три предложения.  На 14-и в Одеон от 16:00 можем да гледаме новото дигитализриано копие на любимия от 80-те филми Приключенията на барон Мюнхаузен.

В неделя опциите ни са две, като изборът ни зависи от това дали искаме да уплътним сутрешната или следобедната си програма. В 11:30 във Френския институт се прожектира едно от по-новите завладяващи заглавия на Дисни, а именно Смелата Ваяна. Сюжетът се развива в  древна Полинезия, където  ужасно проклятие, наложено от полубога Мауи, застига острова на Ваяна. Тя се вслушва в призива на Океана да потърси могъщия полубог, за да спаси народа си. В 16:30 в Одеон пък можем да видим Момичето хрътка, който разказва за 11-годишното момиче Мери със страст към готвенето, наследена от любимата ѝ баба. Бабата изживява последните си земни дни и сбогуването с детето е болезнено, докато не се появява призракът на нейната починала майка.