Програмата с хлапета през уикенда 18-19.02.

Разпускаме след края на натоварената работна седмица с изобилие от детски постановки. Запознаваме се с Шарени сапунени балони на Иванка Могилска, споделяме креативни моменти с малчуганите в творчески работилници по рисуване и керамика, както и ателие за изработване на мартеници с жива вълна за малки и големи. Този уикенд има по нещо за всекиго, изберете от близо 20 събития.

Събота – 18.02.2023

11:00 – Куклен театър Неродена мома

Гледаме спектакъл по българска народна приказка, подходящ за деца над 3 години на сцената на City Mark Art Center – Сити Марк Център за Изкуство.

Един царски син порасва и става мъж, преминавайки през куп препятствия. Наивен и нетърпелив, той ще бъде измамен и ще загуби своята истинска любима, но съдбата ще му даде шанс, за да възтържествуват истината и любовта.

А след края на представлението се срещаме с куклите и екипа, който осъществява този вълнуващ проект. Билети намираме тук.

11:00 – Представяне на книгата Шарени сапунени балони

Гмуркаме се във вълшебния свят на авторката Иванка Могилска, илюстриран от Елена Василева, където откриваме 16 приказки за приятелството, грижовността и способността да се притичваме на помощ. Магическата нишка в книжката е там, където децата виждат чудеса, а възрастните – сивота, задължения и спорове. Героите са и реални, и фантастични: куче с лампа на главата, учена жаба, дракони, коитообитават пералнята, недоспал тролей, котка, която пише писма, и още много други. Всеки от тях помага на малкия читател да отговори на въпроси, които се срамува да зададе, а и да повярва, че чудеса има и че и той може да ги създава. Срещаме се в детския център на Столична библиотека, за да поиграем, да се посмеем, да чуем някои приказки и да оцветяваме.

11:00 – Работилница за мартеници от жива вълна

Баба Марта чука на вратата, а в Пространство за учене Пътеки се учим как се творят мартеници от жива вълна с техниката иглонабиване. В ателието може да вземе участие всеки между 5 и 95 години, но малките ръкоделци ще имат нужда от асистент с цел безопасност. Местата са ограничени, затова се записваме на място или на тел. 0888 940 163 (Стела) и 0884 870 066 (Деница).

11:00 – Мюзикъл за деца Да целунеш принцесата

Детският мюзикъл Да целунеш принцеса е адаптация по приказката на Андерсен Принцесата и свинарят, написана от Панчо Панчев – Дядо Пънч. Децата виждат на сцената на Национален музикален театър Стефан Македонски една забавна и поучителна история за капризната принцеса и принца, който става свинар. Неговата цел е да докаже на принцесата, че в живота по-ценно е не да притежаваш предмети, а да можеш да разпознаваш и да се наслаждаваш на истинските неща като аромата на розата и песента на славея.

11:00 – Театър за деца Червената шапчица

Всички добре познаваме приказката на Шарл Перо Червената шапчица, но тази седмица героите ѝ оживяват на сцената на Театър Възраждане с драматизацията на Кева Апостолова и под режисурата на Георги Георгиев. Представлението се играе два пъти, веднъж в 11:00 и отново в 12:30.

11:00 – Концерт за бебоци

Специалните Концерти за бебоци са предназначени за най-малките – бебетата и децата до 3-годишна възраст. Това е възможност за първия истински музикален подарък на всяко дете. В една много специална и уютна обстановка общуваме с бебетата на един по-различен език – този на прекрасната класическа музика. Усещаме красотата на балетното изкуство и общуваме с най-добрите детски музикални педагози. Заповядайте на чай и бебешка бисквитка в Софийска опера и балет.

11:30 – Куклен театър Баба Марта бързала

В Quartal City тази събота се срещаме с театрална къща Мариета и Марионета за кукления спектакъл Баба Марта бързала. Гледаме специалните рубрики за телевизия Баба Марта на Репортажка-Шашка и нейния специален екип, а с лудориите си Малък Сечко на косъм не успява да ядоса по-голямата си сестра.

15:00 – Рисуване за деца

Потапяме се в света на изкуството и творим шедьоври с децата мецу 5 и 14 години в ателието на Flo Art Center. Учим различни техники за рисуване с акрил и развиваме въображението си. Резервираме мястото си чрез лично съобщение или на тел. 0896 863 636.

16:00 – Опера за деца Хензел и Гретел

ецата ще могат да се насладят на великолепната музика в съчетание с прекрасните превъплъщения на артистите на Софийска опера и балет в любими детски герои.

Приказката на братя Грим вълнува умовете на децата от поколения наред. Тя въздейства и я прави интересна не само на малките зрители, но и на техните родители. Приказката не е само свят на фантазия, но и извор на мъдрост.

16:00 – Работилница с керамика

Krivondela ни предлага да участваме в ателието за създаване на керамичен съд. От глина всяко хлапе над 7 години има възможност да извае с ръцете си съд по свой избор, който впоследствие да използва за саксийка, чаша или купичка. Забавляваме се, играем и творим, а после търпеливо чакаме около седмица, за да изсъхне произведението и да се изпече в пещта за керамика. Записваме се в страницата във Facebook или на тел. 0889 755 901, а цената включва материалите и изпичането заедно с растение за засаждане.

18:30 – Куклен театър Магазинче за ноти

Сцената на Общински културен институт Дом на културата Красно село се превръща в дом на постановката Магазинче за ноти – история за музиката, композиторите, музикалните инструменти и палавите ноти. Представлението е дело на куклен театър ART LAND със сценарий от добре познатата актриса и стендъп комик Здрава Каменова, а в ролите се превъплъщават Мануела Саркисян и Юлия Коларова с музиката от Димо от P.I.F.

Неделя – 19.02.2023

11:00 – Театър за деца Бременските музиканти

Историята за Бременските музиканти оживява на сцената на Младежки театър Николай Бинев с много музика, танци, приключения, смях и изненади в изобилие. Добре познатите на всички деца и възрастни, животни от една от най-любимите приказки на Братя Грим – Магаре, Куче, Котка и Петел, се срещат след като са изгонени от своите стопани. 

Случайната им среща ги вдъхновява и те решават да отидат в Бремен, където да станат градски музиканти. Всичко върви по план, докато на пътя им не се изпречват двама опасни и страшни разбойници. А къде и какво е Бремен, ще разберете на финала на спектакъла. 

11:00 – Мюзикъл за деца Изгубената принцеса

Софийската опера и балет ни приветства за концерт с песни от мюзикълите Анастасия и Звукът на музиката. Бързаме да грабнем билети, преди да свършат, и отиваме да се потопим в приказния свт на принцесата.

11:00 – Театър за деца Ян Бибиян и дяволчето Фют

Във всеки един от нас се крие един малко дяволче, което много често иска да излезе. Само от нас зависи дали ще му позволим това.

Едно от най-емблематичните детски произведения в българската литература ще пренесе малките почитатели на театъра в приказния свят на палаво момче, приело дружбата с дяволчето Фют, с което се впускат в извършването на невъобразими пакости. Попаднал в долния свят, малкият Ян Бибиян осъзнава, че е жертва на пъклен заговор и именно на него е отредено да влезе в схватка със силите на омагьосаното царство. Малките зрители ще преживеят едно невероятно приключение в театър Възраждане, което ще ги научи и подготви за уроците от истинския живот.

11:00 – Куклен театър Принцесите и змеят

На сцената на Столичен куклен театър – Салон Янко Сакъзов гледаме историята за змея, който тръгнал да си търси съпруга. Той преминава през три царства и си тръгва разочарован от всяко от тях, докато най-после открива своята принцеса в четвъртото. Взима ли Змеят красавицата за жена – разбираме в представлението тази неделя.

11:30 – Рисуване за деца

Потапяме се в света на изкуството и творим шедьоври с децата мецу 5 и 14 години в ателието на Flo Art Center. Учим различни техники за рисуване с акрил и развиваме въображението си. Резервираме мястото си чрез лично съобщение или на тел. 0896 863 636.

11:30 – Работилница с керамика-грънчарство

Работилницата по грънчарство на Flo Art Center дава възможност на всеки да изработи и оцвети своя собствена глинена фигурка, а менторката Мария обръща индивидуално внимание на всички участници. Минималната възраст за участие е 5 години, а по време на ателието научаваме повече за историята на грънчарството и виждаме как се точи на грънчарско колело. Запазваме си място на тел. 0896 863 636.

13:00 – Психодраматични групи за деца Аз мога

Психодраматичните групи са пространство, в което децата да се научат да изразяват себе си, да споделят своите трудности и своите емоционални преживявания. Заниманията учат малчуганите да влизат в различни роли, в които да отстояват своите граници и да спазват тези на другите, имат възможност да споделят и да разрешат свое затруднение, да открият способностите и уменията си. Срещите се провеждат в Трансформация – Ателие за психотерапия и психологическо консултиране в две възрастови групи: 13:00 часа за деца от 5 до 7 години; 15:00 за деца от 8 до 10.

11:00 – Мюзикъл за деца Снежанка и седемте джуджета

Национален музикален театър Стефан Македонски ни приветства за детския мюзикъл по приказката на Братя Грим. Сред вълшебните декори и със завладяващата музика на композитора Атанас Косев децата ще проследят перипетиите на Снежанка, която злата царица мащеха прогонва от двореца. На помощ идват Добрият Ловец и чаровните джуджета, всяко от които има свое име и характер – Професорът, Смешко, Любопитко, Кихльо, Всезнайко, Мърморко и Малчуганът.