Програмата с хлапета през уикенда: 20-21.05

Този уикенд се вълнуваме най-вече от екологичната тематика, като не пропускаме и да се подготвим за задаващия се 24 май. Вдъхновени от разлистените дървета, които обещават един по-топъл завършек на месеца, прекарваме време на открито, гледаме куклен театър, включваме се в разнообразни еко работилнички, превръщаме отпадъчни материали във всякакви красоти, а ако завали, се скриваме на завет и научаваме повече за приказния свят на пчелите, припомняме си любими приказки в театрален формат, запознаваме се с четириноги приятели и овладяваме нови умения и таланти. Четем нататък, за да планираме програмата си за почивните дни отсега!

Събота – 20.05

10:00 – LOVE IS…, Тийнщайн среща

Какви са измеренията на любовта? Как да изразяваме това сложно чувство към хората, които обичаме?

Тийнейджърските години са време, изпълнено с подобни въпроси и вълнения, придружени с известна доза объркване и първи колебливи трепети. Всички тийнейджъри са добре дошли да изследват темата в Общински културен институт Дом на културата Красно село с Фондация Същност. Семинарът е на цена 35 лева с предварително записване тук, а при финансови затруднения пишем на info@essencefoundation.bg за заявки за стипендии.

10:00 – Съботна кулинарна работилничка за деца 3+

Надяваме престилките и нахлупваме готварските шапки, защото ни чака една вкусна сутрин в дневен център Kiwi Kids, кв. Овча купел. Тази седмица приготвяме тарт с тиквички, който ще е напълно готов в рамките на 2 часа. Записваме се на телефон 0877777089 или през страницата на дневния център. Участието е на цена 35 лева, като редовните посетители на Kiwi Kids се възползват от 30% намаление, децата от едно и също семейство – 15% отстъпка, а всяко следващо посещение ще е с 12% намаление. За да усъвършенстват хлапетата готварските си умения, можем да заплатим месечен абонамент от 120 лева и да творим разнообразни вкусотии за цялото семейство всяка седмица. Работилницата е подходяща за деца над 3-годишна възраст.

10:00 – 17:00 – Международна изложба на котки

В два поредни дни се срещаме с истинските знаменитости сред мъркащите любимци. Котешката изложба в Интер Експо Център обещава много награди и изненади както за посетителите, така и за четириногите участници – избираме любимата си котка и научаваме всичко за здравето и отглеждането на своите малки тигри. Децата под 7 години влизат безплатно, а входът за учащи и пенсионери е 5 лева, докато възрастните влизат срещу 10 лева вход. Билетите са тук.

11:00 – Куклено интерактивно шоу Фабрика за приказки

Малчуганите се превръщат в детективи и се впускат в приключения по време на детското куклено шоу в Gallery ARTUR. Лисицата Крум и Профеор Умо повеждат малките посетители към далечни страни и ги потапят във вълшебни истории, а кокошката Коко пее и танцува с децата. Входът за тази весела интерактивна програма е 15 лева.

11:00 – Куклен театър Неродена мома

Обичаната българска приказка оживява на сцената, този път в Център за Изкуство Сити Марк. Младият царски син изгубва любовта си, заради наивността и нетърпението си. За да си я върне, трябва да преодолее недостатъците си. След края на представлението се срещаме с куклите и екипа от Фондация Арте Вива, осъществил този вълнуващ спектакъл. Билети намираме тук.

11:00 – Зелено училище в парк Възраждане

Весели театрални представления, творчески работилници и много екологични инициативи ни очакват в парк Възраждане този уикенд. Малките посетители се запознават с темата за опазването на околната среда по най-забавния възможен начин – чрез изкуството. Артистите от пътуващ театър Скрин и Театър в куфар представят интерактивни миниатюри, приложни ателиета и представления за деца, а в рамките на двудневния фестивал хлапетата научават как да използват отпадъците отново и да ги превърнат в театрални кукли. Всички събития са с вход свободен.

11:00 – Eco Kids Tour – София

Продължаваме на екологична тематика, но този път в Борисовата градина, където можем да се включим в химични и физични експерименти, да овладеем рециклирането и да преобразим битови отпадъци в чисто нови подаръчни материали. От Eco Kids Tour са ни подговили много награди и подаръци, с които можем да се сдобием, ако участваме в различните активности и съберем необходимия брой цветни печати. Образователното турне спира в София за един ден, след което продължава към Пловдив, а след лятната ваканция преминава през София, Велико Търново, Русе и Стара Загора.

11:00 – Световен ден на пчелите

Знаехте ли, че на 21 май отбелязваме Световния ден на пчелите? По този повод се отбиваме през Националния природонаучен музей, за да се срещнем с Людмила Русимова и Милена Дойчева. Най-малките посетители на музея научават интересни факти от света на пчелите и се запознават с неговите обитатели: пчелата-майка, работничките, търтеите и с ролята на всеки от тях в пчелното семейство. Двете любители пчеларки ни очакват на четвъртия етаж, за да ни покажат техния пътуващ кошер, в който малчуганите могат да надникнат и да разкрият потайностите на пчелното царство.

15:00 – Курс по музикално продуциране и композиране за деца

Технократи ни канят на нови седмични уроци, фокусирани върху създаването на звук и музика за телевизионни реклами, филмови трейлъри, видеоигри и анимационни филми. В 12 последователни седмици децата от 9-годишна възраст нататък овладяват тайните на звуковия дизайн, композицията, аранжимента, дигиталните програми за създаване на музика, основите на микс и мастеринга и т.н. Участниците са разделени на 2 възрастови групи: от 9 до 12 години и от 13 години. Цената за цялото обучение е 460 лева, а записването е активно тук.

18:30 – Куклен театър Рибарят и златната рибка

Всички познаваме приказката за рибаря и златната рибка, а тази събота си припомняме важните ѝ морални послания, облечени в забавни рими, в Общински културен институт Дом на културата Красно село. Спектакълът е подходящ за деца над 3 години, а билети купуваме от касата на театъра.

Неделя – 21.05

10:00 – 17:00 – Международна изложба на котки

Вижте информацията по-горе.

11:00 – Куклен театър Хитранка Лисанка

Представлението на център за изкуства Сити Марк събира на едно място няколко български народни приказки с общ герой – хитрата Кума Лиса. Докато пътешества от приказка в приказка, Лисанка се забърква в какви ли не перипетии, от които се измъква, благодарение на острия си ум и непрестанния си стремеж към безгрижно мързелуване.

„Който хитрува, трябва да си пази опашката“. Дали Лисанка успява да опази своята, ще разберем тази събота, но първо трябва да се сдобием с билет тук.

11:00 – Зелено училище в парк Възраждане

Вижте информацията по-горе.

11:00 – Куклен спектакъл Роден под щастлива звезда

Музика, театър и рисуване се завихрят между стените на Portal Club & Gallery, за да докажат колко силно може да бъде приятелството и колко важно е да следваш смело порива на сърцето си. Кукленият спектакъл с музика на живо по текстове на финландската писателка Тува Янсон е първата част от трилогията Приключения с кораб. Героите и техния вълшебен свят оживяват под режисурата на Маргарита Петрова и музиката на Милена Великова и Сиана Атанасова, а след постановката малките приключенци могат да се включат в творческа работилница по изработване на 3D картичка с мотиви от представлението. Ръководител на ателието е Здравка Кантарева – сценограф на Роден под щастлива звезда. Входът е 15 лева, като организаторите препоръчват предварително запазване на места чрез съобщение на страницата на Приключения с кораб във Facebook.

11:30 – Куклен театър Малката кибритопродавачка

Зимата вече си отива, но времето е все така хладно, затова търсим да се стоплим в Театър 199 Валентин Стойчев с една много позната история. Обичаната приказка на Андерсен отново ни усмихва и просълзява, напомняйки ни за стойността на надеждата, и заедно с последната клечка кибрит в душите ни припламва пламъче на доброта и съпричастност.

11:30 – Детски Театър в Лунапарка – Аладин и вълшебната лампа

Планираме един вълнуващ ден в лунапарк Боби и Кели – Патиланци, возим се на атракционите, гледаме театър и похапваме. Входът за парка е 35 лева, при което представлението е безплатно, а ако желаем да се насладим единствено на спектакъла, билетите се купуват на място на цена 7 лева. Този уикенд гледаме Аладин и вълшебната лампа – моноспектакъл на Димитър Тодоров.

13:00 – Курс за деца Рисуване и създаване на картина

Творческо пространство Досами приветства всички малки творци, които са на възраст между 8 и 18 години и имат желание да добият нови знания за изобразителното изкуство чрез история и рисуване. По време на безплатния урок децата рисуват в група, напътствани от преподавателите, развиват уменията и креативността си и научават кои са основните периоди от историята на изкуството. Теоритичните знания са подплатени с практически занятия, по време на които усвояват светлосенките, перспективата, пропорциите и създаването на сюжет, рисуват натюрморти и какво ли още не. Организаторите осигуряват основните материали – моливи, въглен, хартии, четки и бои, както и фазери за рисуване и стативи, но ако искаме, можем да носим собствени материали.

Обучението е безплатно, но не пропускаме да се запишем чрез лично съобщение на страницата на Досами.

15:30 – Работилница за Куклени букви с театър Хамелеон

24 май подранява с няколко дни, защото Театър Хамелеон ни канят в Dance Arena – кв. Стрелбище за една тематична работилничка. С помощта на актьорите от трупата децата изработват куклени букви, научават повече за кукления театър и актьорската професия. Цената за участие е 18 лева, а за записване и повече информация се обаждаме на телефон 088 466 5555⁩.

16:00 – Кино училище

Всички деца със специално отношение към фотографията, анимацията, телевизията, игралното кино и влогърството могат да упражнят мечтаните си професии на практика в Дом на културата „Средец“ по покана на NIM animations. Децата от 8 до 12-годишна възраст овладяват тайните на режисурата, операторското майсторство, актьорската игра и видеата за социални мрежи, запознават се с различните видове анимация и усвояват тънкостите на телевизионния репортаж. Заниманията са разделени на модули Фотография, Анимация, ТВ и влогърство и Игрално кино и се провеждат всяка неделя. Таксата от 90 лева е месечна и включва всички материали и професионална техника, нужна за заснемането на видеа от всякакъв вид. Записваме се на 0899 999 190 или чрез съобщение до NIM animations с 2 имена и години на детето, телефон за връзка с родител и кратка информация за това дали детето има някакъв опит с тези изкуства. За повече информация следим уебсайта на NIM.

18:30 – Куклен театър Голямото пътешествие на малкото крокодилче

Тази неделя събираме куфарите и потегляме на екзотично приключение по река Нил с малкото крокодилче. Кукленото представление на театър Сириус е една докосваща история за неутолимата детска жажда за нови знания, пътешествия и откривателства, а преживяването е още по-забавно, когато срещаме верни приятели по пътя. Билетите ни чакат на касите на Общински културен институт Дом на културата Красно село.