Програмата с хлапета през  уикенда: 21.10–22.10

Последните топли дни за годината вече са зад нас, но това не означава, че трябва да си останем вкъщи, особено когато уикендите ни могат да бъдат толкова вълнуващи. Не пропускаме да се отдадем на артистични и образователни занимания и този уикенд. Концерти, премиерни театрални спектакли, представяне на нови детски книжки и не една или две вълнуващи работилници ни посрещат на 21 и 22 октомври. Тази седмица можем да зарадваме и родителите с две специални събития, посветени изцяло на тях. Бързаме да си организираме уикенда, като изберем между десетки събития в столицата.

Събота – 21.10

10:00 – Изработка на торбичка за лакомства за Хелоуин

Все по-често хлапетата в столицата започват да празнуват американския празник Хелоуин. Децата обожават фразата „лакомство или пакост“, защото няма дете, което не обича да щурее или да хапва сладко. В събота децата, които планират да се облекат в нещо страшно или чудато по повод празника, имат възможността да си изработят и декорират торбички за лакомства и маска. Съветваме ги да облекат дрехи, които не ги е страх да оцапат. Материалите са осигурени, а резервация правим на +359887206595.

11:00 – Музейна разходка: Колекция „Златю Бояджиев“

В събота от 11:00 в Националната художествена галерия се провежда новата Музейна разходка на Зорница Христова. Тя е продължение на поредицата от разходки в галерии и музеи в столицата, свързани с представени експозиции в нейната книга Още един ден в музея. Този уикенд хлапетата имат възможност да разгледат мащабната изложба Послания – 120 години от рождението на Златю Бояджиев. Отново заедно търсим скрития език на картините, къде са животните в тях и какво ни казват те. Заедно „превеждаме“ картините на езика на думите.

11:00 – Големи игри за малки герои

Този уикенд отново предлагаме една бърза разходка до Сердика център, където продължава да тече програмата Големи игри за малки герои. Този уикенд събитията са с космическа тематика, като в събота хлапетата могат да участват в космическа академия – Стани истински ракетен инженер – построй и изстреляй ракета. В неделния ден пък е предвидена работилница, посветена на Космосически ракети и извънземни. Какво точно ни очаква, разбираме само на място.

11:00 – Слънчев ден – премиера

Слънчев ден е първото детско представление на I AM Studios за новия театрален сезон.  Представлението на Ана Батева и Любомир Колаксъзов ни запознава с четирима приятели – магарето Мирко, петела Пеце, овцата Олга и прасето Пепи. Те се впускат в едно градско приключение, в което тяхното приятелство ще бъде разрушено от сиво-тъжният господин Саднес. Успяват ли приятелите да вдъхнат цвят и живот отново у хората или и те се сливат със сивата и тъжна тълпа? Разбираме в 11:00 на 21.10.

11:00 – Първи грижи за бебето у дома

Събота в Bulgaria Mall първото училище за родители в България продължава да среща родители и специалисти на живо. В 11:00 е организирана среща с Илияна Чикичева, акушерка с дългогодишен опит. От нея можем да научим какво и как да правим, когато дългоочакваният момент на раждането отмине и вече сме вкъщи с новородено бебе. Местата са ограничени и трябва да се регистрираме предварително, ако искаме да научим какви са тайните и триковете за отглеждане на новородено бебе.

11:30 – Благуните

Новият детски спектакъл на Театър „Сълза и смях“  Благуните можем да видим тази събота. Що е то талантът, здравословното хранене, вълшебните думички – това са само част от темите в спектакъла, като основна тема си остава истинското приятелство и щастливото детство. Срещаме се с любими наши герои като Гарбър, Елша, Чичо Боб, духчетата Дрън-дрън, Бум и Скръц. Преди и след представлението можем и да си купим книгата Благуните 5+2 истории.

15:30 – Работилници с Flo Art Center

Flo Art Center ни предлагат две възможности за творческа събота. На 21-ви хлапетата могат да изберат дали искат да се потопят в света на изкуството и да творят шедьоври с различни техники с акрил, или да станат майстори на глината. Арт работилницата за глина е подходяща за деца над 6-годишна възраст, докато ателието по рисуване посреща деца от 5 до 14 години. Местата са ограничени, затова съветваме бързо да изберете работилничка и да запазите своите места на тел. 0896863636.

16:00 – Изработи своята хелоуинска светеща тениска

Хелоуин наближава, но това не означава, че нашето хлапе е измислило своя костюм. От ДЕТЕгледане имат решение на този проблем. В съботния следобед в детския център всяко дете между 2 и 10 години може да създаде своя уникална светеща в тъмното хелоуинска тениска.  За най-малките под 4 години родителите е необходимо да присъстват. Работилничката продължава 1 час и е с капацитет от 12 човека. Можем да запазим своето място на 0883344442.

Неделя – 22.10

10:00Ателие за деца Свободно пространство

Децата играят, растат и учат най-ефективно, когато са заобиколени от други хлапета.  Ателиетата за деца на Доника Боримечкова се организират по три пъти на ден, като всяко от тях продължава по 2 часа и е подходящо за деца между 3- и 6-годишна възраст. Те се провеждат в малки групи до 6 деца, като са разделени на няколко редуващи се дейности – рисуване, разказване на приказки, игри и уроци. Груповите занимания не просто носят много радост на хлапетата, но и помагат за тяхното цялостно развитие.

10:00 – Лего роботика за деца

Всяка неделя в занималния „Пет звездички“ ни посрещат с класове по лего роботика за начинаещи и за напреднали. Часовете за начинаещи са с начало 10:00 и продължават 90 минути, а веднага след тях започват и тези за напреднали. Класовете са под ръководството на инструктор за деца, който напътства и съдейства на хлапетата. Заниманията предизвикат детското въображение, подобряват фината моторика и развиват мисленето на децата. Подходящи са за деца от 6 до 15 години.

11:00 – Детски куклен театър

В неделния ден също имаме възможност да заведем малчуганите на театър. В Grand Hotel Sofia можем да се докоснем до театралното изкуство за малки. От 11:00 децата могат да видят Гон, малката лисица, а след представлението могат да се включат в арт работилница за изработка на меки кукли.

11:00 – Големи игри за малки герои

Вижте информацията по-горе

11:00 – Зоотрополис в рамките на Синелибри

В тазгодишното издание на кино-литературния фестивал Синелибри честваме 100-годишнината на Дисни. Един от филмите, с които празнуваме голямата годишнина, е Зоотрополис. Него гледаме тази неделя от 11:00 във Френския институт.  Ето и синопсис на носителя на награда Оскар за най-добър анимационен филм (2017).

Изграден от квартали като шикозния Сахара Скуеър и неприветливия Тундратаун, мегаполисът Зоотрополис е населен с животни от всякакъв вид. Независимо какво животно си – от най-големия слон до най-малката мишчица, можеш да постигнеш всичко. В този свят на антропоморфни бозайници Джуди Хопс от селцето Зайковдол постига детската си мечта да стане полицай. Но когато пристига в града, тя разбира, че да си първият заек в полицейски участък от закоравели животни не е никак лесно. Твърдо решена да се докаже, Джуди се впуска в разплитането на един заговор с цената на всичко – дори това да означава, че трябва да се съюзи с лисицата измамник Ник Уайлд.

11:00 – Творческа работилница и четене с Елица Христова

На 22 октомври издателство Ерове и Fox book café са организирали творческа работилница с Елица Христова, автор на детските книжки Щъркелът и Слънцето и Приключенията на Страхливчо. В уютната столична книжарница заедно можем да оцветяваме, четем, лепим стикери, рисуваме и слушаме за приключенията на малкото щъркелче Страхливчо от нейния създател. Децата ги очаква едно необикновено приключение. Събитието е с вход свободен и е подходящо за деца над 4 години.

15:00 – Кулинарна работилница

В неделния следобед в Детски учебен център „Аз мога“ можем да скочим в кулинарно приключение, в което да участват деца и родители. На място са осигурени всички съставки и нужни пособия за предварително обявеното ястие, като от вас зависи дали детето ще влезе в ролята на шеф готвач или помощник.  Тази седмица кулинарната работилница е посветена на родопските колачета + домашния течен шоколад, така че се подготвяме за едно много вълнуващо, но най-вече вкусно и сладко преживяване.

16:00 – Зима на улица „Черешова“ – представяне на книга

Тази неделя в Музейко се провежда премиерата на Зима на ул. „Черешова“ – една от най-обичаните в цял свят „гъмжащи” книги (също познати като „вимелбух”) на световноизвестната илюстраторка Ротраут Сузане Бернер. Този тип книги представляват картинни детски книги без текст, в които акцентът е върху илюстрациите и в скритата история в тях. Водещ на събитието е Вал Стоева от фондация Детски книги, която се е подготвила да ни разкаже повече за книгите тип „вимелбух“, за историята им, защо те са толкова важни и как всъщност „четем“ книга без текст.

Допълнително събитие за уикенда – Изложение за бебета Бебемания

За седемнадесета поредна година Асоциацията на търговците на стоки за детето в България (АТСДБ) организира най-мащабното изложение за детски и бебешки стоки и услуги в България – Бебемания. То започва още в петък и продължава до 22-ри, като е отворено за посещение от 10:00 до 18:00. Срещаме се с водещи фирми, които показват разнообразие от най-новите продукти и услуги за родители и техните деца. В Интер Експо Центъра ни очакват преференциални цени и атрактивни подаръци.

В рамките на изложението се организира вторият форум Бебемания, по време на който най-добрите специалисти изнасят лекции на тема бременността, раждането, грижите за детето и още много. Форумът се състои в Зала Витоша на Интер Експо Центъра от 11:00 до 16:00 с едночасова почивка около 13:00. Входът към събитието е свободен през целия уикенд.