Програмата с хлапета през уикенда: 23.03–24.03

Пролетта настъпи официално. Градът ни започва бавно да възвръща своя приказен зелен цвят, а преди да се усетим, ще дойдат и хубавите пролетни празници. За предпоследния уикенд  на март сме подготвили програма за хлапетата, в която може да се открие за всеки по нещо. Независимо дали хлапето е по-спортно настроено, обича книгите, да твори или каквото и да е друго, уикендът на 23.03–24.03 идва с концерти, работилнички, фестивали, с които то да си уплътни свободното време.

Събота – 23.03

10:00 – Роботика за деца в The Mall:

Тази събота The Mall канят всички робо ентусиасти на възраст между 4 и 12 години на работилница на тема роботика. Събитието е организирано в сътрудничество с MRT Robotics България. По време на работилничката всеки гост може да изработи свой собствен робот, да програмира на Scratch Jr. и да участва в състезание на специално подготвено трасе. Записването става тук.

10:30 – Работилница – направи фосил:

Кой динозавър е най-големият? Знаем ли какъв цвят са били те? Има ли динозаври и днес? Тази събота децата се втурват на експедиция за намиране на динозаври в Националния природонаучен музей, организирана от BioGames. Там ги очаква интерактивна лекция за някои от най-популярните динозаври. След нея децата могат да участват в ролеви игри и да научат как учените научват повече за изчезналите обитатели. Работилничката завършва с възможността всяко дете да изработи свой собствен фосил, който да занесе вкъщи.

11:00 – Немски и йога за деца:

Всяка събота децата между 3 и 6 може да играят, пеят, учат йога, творят, скачат, свирят и всичко това на немски. Rote Karotte e обучителна методика за ранно чуждоезиково обучение по немски език. Системата е авторска и е разработена от Зорница Зайкова – предучилищен педагог и йога учител. Тази специализирана програма прави ученето на чужди езици забавно за най-малките.

11:00 – Детски уикенди в Сердика център:

Сердика център е един от другите молове, които е подготвил специална мартенска програма през уикендите за най-малките си посетители. Събитията през месеца са посветени на организация на мечтаното лято за всяко едно хлапе. Всеки уикенд в мола се провеждат срещи с представители на различни фирми, предлагащи летни лагери и вълнуващи събития и приключения за деца през летните месеци. Space Academy, Logiscool, лятно зелено училище „Софиянче“, Helen Doron са само някои от поканените гости, които разказват за своите услуги.

11:00 – Керамика за деца:

Всяка събота през март в Галерия Артерия децата имат възможност да се докоснат до глина, да изработят своя малка фигурка, а след това и да я оцветят. След 2 седмици те ще получат плода на своя труд – изпечена 2 пъти в керамична пещ и глазирана фигурка. В работилничката децата не просто учат за грънчарството, но развиват своята креативност и умения да боравят с ръце.

11:00-13:30 – Благотворителна прожекция с Кунг-фу панда 4 и WWF в Cinema City

Тази събота WWF (World Wildlife Fund), Cinema City и Кунг-фу панда 4 обединяват сили за една благотворителна кауза. Избирайки да посетим една от двете специални благотворителни прожекции на анимационния филм, ние помагаме за спасяването на мечета сираци и завръщането на добре познатите Никола, Анета и Мишо у дома (тук можем да намерим повече информация за мечешките истории). Подаряваме на себе си и на децата едно незабравимо филмово преживяване и урок за това колко важно е да помагаме и опазваме планетата Земя и нейните обитатели

11:00-19:00 – Фестивал на детското четене:

Нито ден без книжки празнува 5 години. По повод празника се събираме в SOHO Sofia, където ни очакват прекрасни детски книжки, приказно четене и цялостно потапяне в литературния свят. В рамките на два дни на ул. „Искър“ 6 се провежда истински фестивал на книгите. Очакват ни базар с невероятна селекция от заглавия на повече от 10 издателства, специална зала, където всеки ден се провеждат работилници, четения, представяния на нови книги и много изненади. Едно от задължителните места за посещение с хлапетата този уикенд.

12:30 – Музиката разказва:

Меца-Мецана, Зайо-Байо, Катеричка-Рунтавелка, Ежко-Бежко… Това са някои от героите в две любими български приказки за най-малките. Те се качват и на сцената редом до Камерен ансамбъл „Силуети“ ифлейтиста Мартин Павлов за едно специално представление, в което главен разказвач е музиката. В събота малчугантие имат възможността да се пренесат в приказен и магичен свят, изпълнен с много красота, искрени усмивки и цветни емоции. Музиката разказва е третият спектакъл на Камерен ансамбъл „Силуети“ в залата на Сити Марк Център за изкуство, посветен на най-малките слушатели от 0 до 5 г. и техните родители

13:30 – Уроци по театър – Клоунада:

Тази събота заедно с актьори и художници от Столичния куклен театър децата и техните родители могат да се потопят във вълшебния свят на клоунадата. Предвидено е изработване на маски и костюми, с които децата да поемат на своето чудно клоунско приключение. Събитието е със свободен вход, нужно е само предварително записване.

Неделя – 24.03

10:30 – Йога за деца:

В неделя имаме опция и за йога без немски. Ателието на Неви учи малчуганите на концентрация, издръжливост, координация, състрадание, самоуважение и правилно дишане. Практиката е подходяща за деца от 4 до 10 години.

11:00 – София Филм Фест за деца:

Програмата 28-ия София Филм Фест е в разгара си, а по традиция част от него е и специалната селекция СФФ деца. В нея се срещаме със заглавия, които са обиколили  целия свят, а през март се спират в София. Този уикенд имаме възможност да гледаме голяма част от тях. Кокоша ферма, Бягството на Фин, Големи мечти са някои от филмите, с които да превърнем уикенда си в семейно филмово приключение. 

11:00 – Семейна неделя – куклен театър:

Тази неделя е последното издание на програмата на Гранд хотел София, посветена на кукления театър за малки. Последното представление, на което децата могат да се насладят, е Приказки от Оная гора. Както винаги след представлението децата могат да се включат в арт работилничка, в която хлапетата между 3 и 10 години да направят своя кукла.

11:00 – Красавицата и Звяра Строежа:

В ранните часове на неделя Клуб Строежа забравя за шумните и безкрайни купони и предлага вълнуващи преживявания за най-малките. Тази неделя гостува Общинският куклен театър Благоевград с любимата на няколко поколения история за Красавицата и Звяра.

11:00 – Първа пролет в чиния:

Първа пролет дойде, навън дърветата и цветята цъфтят, а за Къщата на Мая това означава пролетно кулинарно издание за най-малките. В неделя малките готвачи (4+ г.) ги очаква още по-зелено и свежо меню. Заедно със специалист малчуганите ще се науча да приготвят лесни пролетни ролца с пилешко, пресни зеленчуци и много вкусни подправки. Освен това менюто включва крекри с букетчета от плодове, а накрая, разбира се, е предвидена любимата част от заниманията за децата – хапването. Записването става тук.

11:30 – Детски театър в Лунапарка:

И тази неделя в Парк Боби и Кели – Патиланци децата могат да станат част от специална неделна театрална програма. Последното представление за месеца е Фабрика за приказки с Юлия Коларова. В нея се срещаме с кокошката Коко, патенцето Ъгли (Дъки), кучето Спас, лисицата Анка, лисугера Крум Хоумд. Всеки един от тях ще ни разкаже вълнуваща приказка.

18:30 – Приказки от Оная гора – представление:

Последното предложение за малките този уикенд е куклено шоу в зала Елит в ОКИ Красно село. Приказки от Оная гора на Мая Дългъчева е представление за цялото семейство. Когато в Оная гора всичко оживява, стават чудеса! Когато в Оная гора тихо се впуснеш, срещаш мъдростта! Когато в Оная гора, стане тъжно, срещаш радостта! Магическо шоу за малки и големи.