Програмата с хлапета през уикенда: 29-30.04

Задава се един особено творчески уикенд – ще рисуваме на открито, ще научим повече за Пикасо и Гауди, ще се потопим в магията на музиката и киното, ще пеем, ще изработваме платнени кукли и ще се разходим в лунапарка. Сбогуваме се с лошото време, защото забавленията не чакат!

Събота – 29.04

10:00 – BABYGYM

Физическата активност е важна дори и за най-малките, затова хващаме за ръчичка мушмороците на възраст от година и половина до 3 години и половина и ги водим към ул. Златовръх 63 за занимание, което развива мускулатурата, подобрява координацията и равновесието. Гимнастиката върви с много музика и забавление, за което отговаря един от симпатичните герои на Джулия Доналдсън – Суперчервей. Записваме се чрез коментар под публикацията за записване в събитието във Фейсбук или на телефон 0883362828, а цената за еднократно посещение е 15 лева.

10:00 – Фестивал на Училищна Телерик Академия

Първото издание на фестивала за дигитални технологии и програмиране за деца в Иновационен форум Джон Атанасов представя над 100 дигитални проекта, разработени от ученици, които се обучават в школите на Училищна Телерик Академия. Запознаваме се с вдъхновяващи истории от интересни личности, срещаме се с ученици и преподаватели от цялата страна и разглеждаме отблизо дейността на академията. Събитието е безплатно след записване тук.

10:00 – Архитектурна работилница – Антонио Гауди

В уъркшопа, който Детска архитектурна работилница организира на 29 април (от 10:00 до 11:30, от 13:00 до 14:30 и от 15:00 до 16:30) на ул. Кракра 11, малките участници ще направят приказно пътешествие из живописните улици на Барселона, за да се запознаят с неповторимите сгради на Антонио Гауди и да създадат собствени интерпретации, вдъхновени от великия архитект. За своите макети децата ще използват глина, картон и цветни прозрачни листове, творейки под звуците на фламенко. Предварително записване на arch_for_children@abv.bg.

11:00 – Мюзикъл за деца Златното петле

Хитрата лисичка отмъква яйце от бабиния двор и добрият стар вълк се превръща във всеотдаен баща на новоизлюпеното Златно петле. Забавната музикална приказка учи децата да не съдят никого по външния вид, да загърбят предразсъдъците и да обичат безрезервно, а ние се сдобиваме с билети за представлението в Националния музикален театър от тук.

11:00 – Фестивал ТОРИ – театър за бебета в Гранд Хотел София

Grand Hotel Sofia кани най-малките зрители на фестивал на сетивата, който преплита форми, цветове, музика, танц и симпатични кукли. Водим малчуганите на възраст от 6 месеца до 3 годинки на първата им среща с театралното изкуство в два поредни дни, в рамките на които могат да гледат 4 спектакъла, а след представленията могат да се включат в работилничка за изработване на символчето Тори. Билетите са тук.

11:00 – Големи игри за малки герои

Насочваме се към Сердика Център, защото през април там тече специална програма всеки уикенд. Тази събота любопитковците творят светулки в буркан с помощта на специална боя, а малките хвъркати ще заблестят с падането на мрака. Работилницата е подходяща за деца над 6 години, а входът е свободен.

11:30 – Художествено ателие за деца с Калия Калъчева и Гергана Табакова

Съчетаваме посещение на изложбата Обем с вълнуваща работилница за нашите деца с две от най-изявените съвременни български художнички. Артистките предоставят две колони, върху които децата могат да рисуват свободно, а за всеки малък участник е предвидена и мини колона, която да изпъстри сам и да отнесе у дома. Осигурени са акрилни бои и четки, но се чувстваме свободни да донесем и собствени материали. Входът е свободен, а записването – тук. Работилницата е подходяща за деца над 5-годишна възраст.

15:00 – Курс по музикално продуциране и композиране за деца

Технократи ни канят на нови седмични уроци, фокусирани върху създаването на звук и музика за телевизионни реклами, филмови трейлъри, видеоигри и анимационни филми. В 12 последователни седмици децата от 9-годишна възраст нататък овладяват тайните на звуковия дизайн, композицията, аранжимента, дигиталните програми за създаване на музика, основите на микс и мастеринга и т.н. Участниците са разделени на 2 възрастови групи: от 9 до 12 години и от 13 години. Цената за цялото обучение е 460 лева, а записването е активно тук.

16:00 – Рисуване (и още) в Багра

Занятията в ателие Багра позволяват пълна свобода на творческата енергия на децата. Малките художници сами избират материалите, темата и техниката – рисуване, стъклопис, порцелан, декупаж, ебру и пирогравюра. Цените варират между 30 и 45 лева, в зависимост от броя на децата в групата. За да запишем своите млади творци, пишем съобщение в страницата на Багра или на телефон 0898914815 и имейл bagra.tvorec@gmail.com.

Неделя – 30.04

11:00 – Куклен театър Кой има магарешки уши?

В Града на куклите има шарени къщи, симпатични кучета, мърморещи съседи и весели деца. Случва се обаче така, че в смях и закачки любимият балон на Наско е спукан и уж за да отмъсти, той започва да прави разни неща, които не са съвсем хубави… Докъде може да стигне едно безобидно отмъщение и кой наистина има магарешки уши, ще стане ясно на 30 април в Салон Гурко на Столичния куклен театър, където точно в 11:00 започва забавната постановка на Кирякос Аргиропулос. Билети между 7 и 9 лв. ви чакат на на theatre.art.bg или на касата на театъра.

11:00 – Фестивал ТОРИ – театър за бебета в Гранд Хотел София

Вижте информацията по-горе.

11:00 – Музикално занимание за бебоци и деца до 3 – 4 г.

Всеки предмет може да се превърне в музикален инструмент – от дрънкалките до дървените кубчета. Бебоците развиват своите музикални умения с песни, танци, музикални игри, ритмологични занимания и слушане на музика в детски РК ЗАЕДНО (ул. Смърч 38), като в рамките на занятията ще се докоснат и до истински музикални инструменти, ще развият процеса на общуване и ще усъвършенстват чувството си за ритъм. Цената за участие е 15 лева и тъй като местата са ограничени, бързаме да запазим своето на телефон 0888355115 или на babytoddlermusic@gmail.com.

11:00 – Големи игри за малки герои

В неделя отново сме в Сердика Център, като този път работилничката е подходяща и за най-малките. Хлапетата ще очертаят ръчичките си и от получената форма ще си направят весел кактус.

11:30 – Детски Театър в ЛунапаркаРибарят и златната рибка

Планираме един вълнуващ ден в лунапарк Боби и Кели – Патиланци, возим се на атракционите, гледаме театър и похапваме. Входът за парка е 35 лева, при което представлението е безплатно, а ако желаем да се насладим единствено на спектакъла, билетите се купуват на място на цена 7 лева. Този уикенд гледаме Рибарят и златната рибка.

12:30 – Бункасай 2023 – празник на японската култура

Учениците от 18 Средно Общообразователно Училище Уилям Гладстон ни приветстват, за да отпразнвуаме красотата и многообразието на японската култура с нейните най-ярки проявления: традиционни игри, аниме, манга, оригами, литература, митология, театър, храна, мода, калиграфия и още какво ли не. Пълната програма четем в събитието във Фейсбук.

13:00 – Рисуване на открито за деца

Чистият въздух често върви ръка за ръка с вдъхновението. Именно затова по инициатива на Studio_A303 тази неделя сме в Градската градина, където всички деца и младежи между 4 и 16 години могат да рисуват на открито под ръководството на художничката Тредафила Трендафилова. В рамките на ателието децата ще разполагат с оборудвани куфарчета със сухи материали за рисуване, цветни и бели листи. Цената е 25 лева.

14:00 – Аз рисувам като… Пикасо

Творческото ателие за деца от 6 до 12 години, организирано от АРТ Къща (ул. Дукатска планина 18), ще запознае малките художници с един от емблематичните артисти на изминалия век. В първата част Пикасо и културата на неговото време ще бъдат представени чрез методите на театъра, киното и играта. Във времето за свободно рисуване след това хлапетата ще имат възможност да създадат своя картина, вдъхновена от кубизма. Цената е 25 лв. с включени материали, а записването е на artistokratite.wordpress.com.

16:00 – Кино училище

Всички деца със специално отношение към фотографията, анимацията, телевизията, игралното кино и влогърството могат да упражнят мечтаните си професии на практика в Дом на културата „Средец“ по покана на NIM animations. Децата от 8 до 12-годишна възраст овладяват тайните на режисурата, операторското майсторство, актьорската игра и видеата за социални мрежи, запознават се с различните видове анимация и усвояват тънкостите на телевизионния репортаж. Заниманията са разделени на модули Фотография, Анимация, ТВ и влогърство и Игрално кино и се провеждат всяка неделя. Таксата от 90 лева е месечна и включва всички материали и професионална техника, нужна за заснемането на видеа от всякакъв вид. Записваме се на 0899 999 190 или чрез съобщение до NIM animations с 2 имена и години на детето, телефон за връзка с родител и кратка информация за това дали детето има някакъв опит с тези изкуства. За повече информация следим уебсайта на NIM.