Програмата с хлапета през уикенда: 30.09 – 01.10

Учебната година започна, а с нея и уроците и домашните. Уикендите обаче си остават само за нас, затова не пропускаме да се отдадем на артистични и образователни занимания. От детски концерти и изложби до работилници и дори научни лаборатории – събота и неделя изобилстват от вълнения и нови знания. Избираме между десетки събития в столицата, а някои от най-интересните от тях откриваме в тази селекция.

Събота – 30.09

11:00 и 12:30 – Концерт за деца Музиката разказва…

Любими герои от две български народни приказки запознават най-малките слушатели с музиката на Бетовен, Бах, Шуберт и много други бележити композитори тази събота в Сити Марк Арт Център. Камерен ансамбъл Силуети и флейтистът Мартин Павлов разказват истории чрез ноти и петолиния, а с помощта на въображението на възхитените малчугани оживяват Зайо-Байо, Ежко-Бежко и много други дружелюбни горски обитатели. Концертът е подходящ за деца на възраст между 0 и 5 години и техните родители. Билетите са тук.

11:00 – Големи игри за малки герои

Насочваме се към Сердика Център, защото и през септември там тече специална програма всеки уикенд. Тази събота любопитковците строят робот от кубчета лего, който накрая ще оживее, хвърляйки монети с помощта на лост и ластик. Входът, както обикновено, е свободен.

11:00 – Театрална академия на английски за деца

Part Time Language and Culture Center предлага специални занимания за най-артистичните хлапета, които искат едновременно да развиват театралните и езиковите си способности. Откритите уроци са напълно безплатни и са подходящи за деца между 7- и 13-годишна възраст. Посрещат ни талантливите Дариа Димитрова и Силвана Гатева, които превръщат малките актьори в изгряващи звезди. За да запазим място, се обаждаме на телефона, посочен в събитието, а ако искаме да продължим обучението, можем да запишем децата си на промоционална цена от 780 лева на учебен срок.

12:00 – Вълшебно одеяло

Всеки месец се разполагаме удобно на вълшебно одеяло, което се превръща в летящо килимче и ни отнася в света на магически приказки, вдъхновени от картини и скулптури от колекцията на Националната галерия Квадрат 500. Този път се потапяме в цветовете на портрета на Владимир Димитров – Майстора. Работилницата е подходяща за деца от 2 до 5 години с един придружител, а таксата е 10 лева след предварително записване на имейл education@nationalgallery.bg или на телефоните, посочени в събитието във Facebook.

14:00 – Творческо ателие Аз рисувам като… Клод Моне

Двучасовото ателие в АРТ Къща децата усвояват тънкостите на творчеството на големия френски импресионист Клод Моне и се учат да разпознават знаковите елементи в неговите произведения. Чрез интерактивни занимания пред тях се отварят вратите към преливащи се цветове, игра на светлини и сенки и богатство от мазки и текстури. Ателието е разделено на две части: театрален пърформанс с интерактивни игри и свободно рисуване в стила на Моне. Цената за участие е 30 лева с всички включени необходими материали, а събитието е предназначено за деца от 6 до 12 години. Регистрираме децата предварително тук.

16:00 – Работилница Млади биолози от България до Япония

Как киселото мляко свързва България и Япония? Как се работи с микроскоп? Какви видове бактерии можем да видим през него? Какво е ферментацията? Ако вкъщи често чуваме подобни въпроси от страна на любопитните ни начинаещи учени, не можем да пропуснем работилницата в лабораторията на Биологическия факултет на Софийския университет. Водещ е гл. ас. д-р Йоана Кижева, преподавател по микробиология. Тя ще запознае малките участници с полезните бактерии, които правят българското кисело мляко уникално и са отговорни за производството на редица традиционни японски ферментирали храни. Таксата за участие е 65 лева, а работилницата е подходяща за деца на възраст от 8 до 11 години. Местата са ограничени, така че бързаме да запишем децата си за участие тук.

16:30 – Отворени врати в образователен център за деца Учи с мен

Образователен център Учи с мен отваря вратите на артистичното си пространство и ни кани на опознавателна среща с метода Монтесори. Чрез него децата усвояват мелодията на английския език и магията на математиката, като учат с игри, предизвикателства и песни. За участие в събитието е необходимо да изпратим името на детето и неговата възраст на лично съобщение в страницата на Учи с мен.

17:00 – Куиз за деца: Тенис

Тази събота всички малки тенис запалянковци могат да тестват знанията си за спорта в Sofia Tech SPORT. Куизът е подходящ за деца от 6 до 13 години и най-запалените участници могат да спечелят страхотни награди, докато играят и се забавляват. След събитието ни очаква и почерпка. Записваме се за участие на телефона, посочен в събитието във Facebook.

Неделя – 30.09

09:30 – Приказен английски

Eзиков център Deutsch korrekt доказва, че английският език може да бъде магически, когато уроците протичат по забавен начин с помощта на приказни истории. Творчески занимания, драматизации и песни правят усвояването на лексиката по-лесно и интересно, активирайки всички сетива. Уроците се провеждат всяка неделя от 9:30 до 12:00 и продължават през цялата учебна година. Подходящи са за деца от 3 до 6 години. За повече информация се обаждаме на телефона, посочен в събитието.

10:00 – Техника на успешния кастинг за деца и тийнейджъри

Първата стъпка към успешна актьорска кариера е доброто представяне на кастинги и прослушвания. Интензивният семинар в Inner Self Studio (бул. Христо Ботев 79) подготвя начинаещите и напредналите малки актьори за това изпитание и ги запознава с техниките за прослушване и метода „cold reading“. Чрез него децата могат лесно да научат непознат досега сценарий, независимо дали разполагат с 3 седмици, 3 дни или дори 3 минути. Младежите ще получат безценни знания за постигане на отлични резултати на кастинги за кино, телевизия, реклами и театър. Обучението е подходящо както за напълно начинаещи, така и за актьори с известен опит. За запиствания и регистрация пишем на имейл stageitstageit@gmail.com.

10:30 – Международен фестивал Арлекино и Марионета

Любими приказки и герои се разкриват пред очите на малки и големи в рамките на фестивала за куклен театър, който се провежда в  Mega Mall Sofia тази неделя. Събитието акцентира на съвременните професионални достижения на площадния и кукления театър, но и на представянето и опазването на световното културно наследство – европейския ренесансов театър и българското традиционно танцово, музикално и театрално изкуство. В рамките на програмата гледаме разнообразни постановки, снимаме се с любими персонажи от Мечо Пух и изработваме кукли, за да сътворим собствена приказка. Входът е свободен.

11:00 – Куклен театър Хитранка Лисанка

Представлението на център за изкуства Сити Марк събира на едно място няколко български народни приказки с общ герой – хитрата Кума Лиса. Докато пътешества от приказка в приказка, Лисанка се забърква в какви ли не перипетии, от които се измъква, благодарение на острия си ум и непрестанния си стремеж към безгрижно мързелуване.

„Който хитрува, трябва да си пази опашката“. Дали Лисанка успява да опази своята, ще разберем тази събота, но първо трябва да се сдобием с билет тук.

11:00 – Отворени врати и благотворителна изложба в работилничка ШиШарка

Креативна рисувателна работилничка ШиШарка ни кани в ателието си, където можем да разгледаме благотворителна изложба на рисунки, сътворени от деца. Можем да се насладим на творческата атмосфера на ателието, да разгледаме дейностите на школата и да порисуваме заедно. Ако занятията ни харесат, можем да научим повече за това как да запишем детето си в работилницата.

15:00 – Творчество за мама и бебе

И както сме влезли в творческо настроение, не пропускаме да се отбием през Работилничка за приложни изкуства. Форматът е специално създаден за креативни майки, които искат да включат малчуганите в творческия процес. Заедно изработваме предмети от натурална глина, а след завършване на изделията, можем да ги изпечем в пещта на работилницата и да ги отнесем у дома. Ателиетата са подходящи за бебета на поне 2 месеца и са с продължителност 1 час. Цената за посещение е 30 лева и включва всички необходими материали. Поради ограничените места се записваме предварително на имейл rabotilnichka.za.izkustva@abv.bg.

15:00 – Семинар Тревожността и страховете при децата

Стресът е проблем, който не подминава дори и децата, затова в детски клуб Щастливо дете (НЧ Роден край, ул. Попчево №20) научаваме повече за това как можем да се справим с тревожността още от ранна възраст. Забавните игри и упражнения помагат на хлапетата да опознаят чувствата си и да се научат как да ги изразяват по-ясно. Семинарът е подходящ за деца от 7 до 13 години. Цената за участие е 25 лева след предварително записване на телефона в събитието.

16:00 – Ателие за деца Свободно пространство

Детските ателиета Свободно пространство предоставят възможност на децата да играят, растат и учат в компанията на свои връстници, развивайки социални и емоционални умения и когнитивните си способности. Работилниците се провеждат в рамките на 2 часа в 5 редуващи се дейности: рисуване, разказване на приказки, усвояване на нови знания и игри. Записваме детето си на телефона, посочен в събитието във Facebook.