Програмата с хлапета през уикенда 01.07–02.07

Лятото е вече официално тук.  Температурите се качват, а тук-таме ни изненадва и някой дъжд, но това не означава, че не можем да планираме вълнуващ и пълен с приключения уикенд. Не всички са успели все още да се измъкнат до морето, но това не е такъв проблем, когато гардът предлага толкова богата програма за най-малките. Тази седмица прекарваме все повече време на открито, гледаме куклен театър и се включваме в разнообразни работилнички и ателиета. Ето и някои от акцентите за уикенда.

Събота – 1.07

10:00 – Лятно Babygym Парти

Време е за ваканция, но преди да дадем начало на лято 2023, е време за едно последно специално парти. Babygym е занимание, което цели хармоничното развитие на мускулатурата, подобряване на координацията и равновесието в периода на най-активен растеж на детето. Тази седмица игрите, танците и упражненията са на морска тематика, а събитието освен със специална тематика продължава и 75 минути вместо традиционните 50

10:00-18:00 – Изложба Лабиринт в София

Още от началото си през 2015 година книжната поредица Детектив Пиер се превръща във фаворит на десетки хиляди деца и родители. Цветните илюстрации, в които погледът се лута като в лабиринт, срещайки по пътя си животни, фантастични герои, мистериозни съкровища и какво ли още не, са дело на Хиро Камигаки, а от 22 юни магическият му свят се пренася в София, или по-точно казано – София се трансформира в това вълшебно царство на въображението. Уикендът е перфектното време да отскочим до Квадрат 500 и да се потопим в този пленителен лабиринт, който е толкова впечатляващ за малките, колкото и за големите посетители на галерията.

10:30 – 18:00 – Национален исторически музей

Лятото е перфектното време и за разходки в музея, защото човек може по-лесно да избегне тълпите. През юни и юли Националният исторически музей е подготвил богата програма от ателиета на всякаква тематика за малки и големи деца. Перфектен начин да съчетаеш образователна разходка с разнообразни занимания. Тази седмица на 1 юли децата на 5–12-годишна възраст могат да участват в работилнички по изработка на 3D картичка, да направят свои мозайки или да се научат да бродират.

11:00 – Гледане с разбиране – детска работилница

Тази седмица даваме начало на тематичните детски работилници на Гледане с разбиране към изложбата на Генко Генков. В сградата на Софийската градска художествена галерия ни посреща Мария Вълкова, която е подготвила работилничките, фокусиращи се върху най-емблематичните за художника теми. Темата на първото занимание е емоции, а то започва с кратка разходка из изложбата. След разходката, свободната дискусия и по-образователната част, всяко дете има възможност да нарисува и свое произведение, повлияно от творчеството на Генко Генков.

11:00 – Червената шапчица

С идването на юли идва и краят на театралния сезон, затова е хубаво, докато все още можем,  да отидем на някоя театрална постановка с малките. Нашето предложение е Червената шапчица в Театър Възраждане.

 11:30-14:00 Детска работилничка диорама Космос

Знаем, че все повече децата се интересуват от Космоса, затова от Запечатано с целувка са организирали специална работилничка, в която малчуганите могат да си изготвят собствена картичка диорама на космическа тематика. Впускаме се в двучасово интергалактическо пътешествие, в което експериментираме с различни техники, видове хартия, специални мастила, за да направим най-впечатляващата картичка.

12:00 – Детска творческа работилничка

Всяка събота от Магазин Творилничкатапровеждат творчески работилнички за деца над 5-годишна възраст. В тях дечицата могат да изработят интересни, интерактивни проекти от различни материали, с комбинирани техники. Чудесен и весел начин да разнообразим уикенда на децата си.

15:30  Рисуване с акрил

Flo Art Centerприветства всички малки творци, които са на възраст между 5 и 14 години и имат желание да добият нови знания за изобразителното изкуство. Тази събота малчуганите може да се потопят в света на изкуството и да сътворят свои собствени шедьоври.  Ателието на 1 юли е посветено на работата с акрил и в него децата могат да научат най-различни техники с акрил и накрая  да занесат своето произведение вкъщи.

10:30 – 17:15 Събота в Музейко

От Музейко са се погрижили малчуганите ни да не останат без интересни и разнообразни занимания за през уикенда дори през летния месец. Съботната програма е насочена за деца на 6–8-годишна възраст, като ни очакват работилници, лекции и ателиета на тема Космос, как работи електричеството, японското изкуство оригами и още много.

02.07 – Неделя

10:00-16:00 – Ваканциада

На 2 юли от 10:00 до късния следобед в парка на София Тех Парк ни очаква Ваканциада. В рамките на няколко часа деца и родители се забавляват заедно с най-различни занимания. Спорт за всички на открито – ръгби, скаутско приключение, бразилско джу-джицу. Освен спортните забавления малките могат да участват в най-различни арт и готварски работилници, да се включат в набор от различни интерактивни игри или да научат повече за рециклирането. Ваканциада предлага за всеки по нещо както за най-активните, така и за най-любопитните и творчески настроени деца.

10:30–18:00 – Национален исторически музей

Програмата на Националния исторически музей продължава и в неделя, когато децата на възраст между 5 и 10 могат да участват в ателиета, свързани със символите на властта или посветени на фантастичните животни. Във втората половина от деня са предвидени още две ателиета, в които малчуганите могат да научат повече за керамиката, както и за традиционното българско облекло.

11:00 – Концерти за бебоци

Софийската опера и балет продължава да отваря вратите си за най-малките бебета и деца до 3-годишна възраст, със своите специални Концерти за бебоци. В една много уютна обстановка родителите могат да общуват с децата на един по-различен език – този на класическата музика.

11:00 – Работилничка по линогравюра

От 11:00 в Sito Studio на ул. Цар Симеон 66 малчуганите, които обичат да създават сюжети по изображения, имат шанса да се запознаят с възможностите на печатната техника линогравюра. Децата имат възможността сами да изберат от няколко изображения и да отпечатат с помощта на мастило и валяк своята картинка, а след това да измислят собствена история с различни печати, създадени специално за целта от водещата на курса Ана Аврамова.

11:00–18:00 – Мавка: Горска песен и Стихии

Въпреки че всички предпочитаме да прекарваме лятото си на открито, едно лято не е пълноценно, ако не включва малко кино. През първия уикенд на юли в кината ни очакват две вълнуващи детски заглавия. Едното е Мавка: Горска песен, вдъхновена от класическа творба на украинската литература – поетичната пиеса Горска песен. Филмът разказва вълшебната история на Мавка – митична горска обитателка. Другото ни предложение е Стихии, в което Disney и Pixar отново обединяват творчески сили, за да ни убедят (за пореден път – успешно), че неща като неодушевени предмети, играчки, емоции или в случая – природни стихии, също могат да притежават чувства. Прожекции има през целия ден.

11:30 – Буратино

Ако сме пропуснали съботните представления, защо да не отидем на театър в неделя. Театър 199 Валентин Стойчев ни очаква с една нова версия на забавната и поучителна история за приключенията на палавия Буратино.

15:00 – Занимания по керамика за деца и възрастни

Работилничка за приложни изкуства е едно чудно място, където малки и големи могат да създадат незабравими мигове.  Заниманието по керамика се фокусира върху глината, която е материал, който позволява дори и на най-малките да възпроизведат мислите и мечтите си. Работилничката е подходяща за възрастни с деца над 6 години, а заниманията продължават около 2 часа.

10:30–17:15 – Неделя в Музейко

От Музейко са се погрижили малчуганите ни да не останат без интересни и разнообразни занимания и в неделя. Неделната програма е подходяща за деца над 7 години, като има и няколко специални събития и за най-малките (2-годишни). Приказки, разговори за Космоса и възпитанието, ателиета за поп-ъп картички и още много други интересни и разнообразни занимания ни очакват през неделния ден.