Семеен фестивал Фамилатлон

Готови… старт! На 3 юни събираме цялото семейство и се насочваме към Голямата поляна в Южен парк за цял ден игри, състезания, уъркшопи и множество спортни забавления. Говорим, разбира се, за семейния фестивал Фамилатлон, който Асоциация Родители организира за 15-и пореден път. Избираме сред занимания на множество спортни клубове, детски работилници, творчески занятия, програмиране и предизвикателства, а глъчката няма да стихне чак до 17:00.

За поредна година най-малките посетители на фестивала могат да се включат в традиционния велопоход. Междувременно се запознаваме с дейността на водещи организации, посветени на здравословния начин на живот, откриваме нови хобита и начини да прекараме свободното си време със семейството на открито. Подобен празник не може и без подаръци и изненади. Такива се крият зад всеки ъгъл, а за финал се включваме в инициативата Ябълки за смет – събираме отпадъците – типичен страничен ефект на веселието, и за награда децата получават ябълка. По този начин те добиват по-дълбоко разбиране за опазването на околната среда и за здравословното хранене и превръщат почистването в забавление.

Както добре знаем, семейният спорт е важен инструмент за укрепване на здравето в семейството. Това е и основната идея на група ентусиасти от Франция, които създават първообраза на фестивала. През 2009 година Асоциация Родители поема щафетата и пренася събитието на родна земя като български партньор в инициативата.

По време на Фамилатлон се срещаме на живо с двукратната олимпийска шампионка по акробатика Мариела Костадинова, която ни споделя факти за вредите от тютюнопушенето и разказва за всички свои минали и бъдещи успехи. Катеренето също не остава на заден план и става достъпно дори за най-малките смелчаци. Сред участниците в тазгодишното издание са Катерица, които предлагат ръчно изработени съоръжения за катерене, предназначени за малчуганите в ранна възраст. Ако пък предпочитаме да покоряваме върхове под открито небе, можем да се запознаем с екипа на фондация ПлаМнина, който организира незабравими лагери и еднодневни приключения за деца и ученици, да научим повече за техните приключения и да разберем какви са условията за предоставяне на стипендии.

Между физическите активности отдъхваме на слънце, похапваме неустоим сладолед в канелени фунийки, занаятчийски хляб с квас или сезонни зеленчуци и плодове, наслаждаваме се на откъси от театрални етюди с кукли, инструментални импровизации, демонстрации по плетене на играчки и още много други интригуващи дейности. Освен да развиваме мускулите си, не забравяме да помислим и за поддържането на остротата на ума. Заедно със SmartyKids хлапетата се учат да смятат на абакус, тренират фотографската си памет и фината си моторика, упражняват паметта си и овладяват тайните на менталната аритметика.

Фамилатлон започва в 10:00 на 3 юни и продължава до 17:00. Разглеждаме всички изложители и пълната програма тук.