Смях и филмови приключения за най-младите зрители на София Филм Фест

Програмата СФФ деца на 28-ия София Филм Фест ни среща със заглавия, които са обиколили  целия свят, а през март се спират в София. Главен селекционер на детската  рубрика е режисьорът Андрей Хадживасилев, а ето какво е подготвил той.

С наградата от Анеси за най-добър пълнометражен анимационен филм
и с номинация за Сезар Пиле за Линда е един от рисуваните шедьоври в тазгодишната детска програма. Копродукцията между Франция и Италия на режисьорите Киара Малта и Себастиен Лауденбах разказва една необичайна история. Филмът проследява всевъзможните трудности – включително затворени магазини и тълпи хора, задръстили улиците,  които се изпречват пред майката на Линда в нейния опит да спази обещанието си  и да намери любимото ястие на дъщеря си.

В селекцията гледаме и новия филм на чешкия сценарист и режисьор Даниел Панек Големи мечти, който ни връща към края на миналия век и Зимната олимпиада в Нагано, Япония. Тогава чешкият отбор  по хокей на лед печели така жадуваната олимпийска титла и всички младежи в родината искат да бъдат като своите идоли. Проследяваме историята на 11-годишния Дом, който организира отбор, с който да се изправи срещу хокеистите от съседното село, а единственият резултат, който е приемлив, е победа.

Немското предложение в програмата е Бягството на Фин и е дело на режисьора Щефан Вестервеле. Емоционалната история ни среща с Фин – едно момче, което се чувства забравено и самотно след развода на родителите си, особено в моментите, в които той трябва да пътува между къщите на разделените си родители. След инцидент във влака Фин среща 12-годишната Йола и те заедно поемат на едно приключение към морето с откраднатия от тях трактор.

Четвъртият акцент в програмата СФФ деца е Кокоша ферма на канадския режисьор Себастиен Ганье, получил две награди за най-добър международен детски филм на фестивала SCHLiNGEL– на MDR и на Клуба на фестивалните деца. Публиката се среща с предприемчивия 12-годишен Макс, който се заел с интересната задача да създаде  ферма със стотици кокошки носачки в плевнята на братовчед си. Кой му помага? Една млада инфлуенсърка, която споделя клипове за домашното земеделие.

Андрей Хадживасилев влиза в ролята на главен селекционер на програмата за втора година. Гледаме филмите, които е подготвил, през март месец в рамките на София Филм Фест.