Summer in the City

Текст Вера Георгиева

Децата нямат търпение за лятната ваканция, но ние, възрастните, знаем колко предизвикателна може да бъде задачата да изпълним дните им със смисъл, когато учебната година свърши. Събрахме няколко идеи за онази частот лятото, в която ангажиментите ни задържат в града.

Активни в града

Знаем, че физическата активност и връзката с природата са от изключителна важност за развитието на по-малките деца. В почти всеки градски парк са на разположение детски площадки, а на някои места има и фитнес уреди за тренировки. Можете дори да организирате велопреход из града с колела. Ентусиастите от Велореволюция са направили много полезна карта с всички веломаршрути в София и за наша изненада се оказва, че те не са чак толкова малко на брой. Препоръчваме 5-километровата отсечка по бул. Цар Борис III, която започва на Руски паметник и стига почти до кв. Княжево. Тя е широка и добре уредена, а близостта ѝ до спортните съоръжения в жк Славия и парка в кв. Овча купел я прави подходяща за семейно каране на колела. Ако сте по-приключенски настроени, въженият парк Коколандия в Борисовата градина ще ви предизвика със своите 7 кръга, подходящи за деца от 0 до 14+. Няма да пропуснем да посетим и сравнително новия парк Възраждане. Освен Аквапарка тук ще намерите и други водни съоръжения със свободен достъп, където да се забавлявате в предстоящите летни жеги.

Карта с велоалеите в София тук.

Ботанически изследователи

Често се оплакваме, че животът в града прекъсва връзката ни с природата, но удобно забравяме, че в София се намират не една, а цели две ботанически градини, където можем да се докоснем до редки и екзотични растителни видове. Ботаническата градина на СУ се намира в сърцето на града и поради малката си площ и централното си местоположение като спирка от по-голяма градска разходка.

Освен регулярните платени посещения предлага и образователни беседи, специални занимания по ботаника за деца и зелено училище за най-заинтригуваните. Ако разполагате с повече време, ви препоръчваме да посетите ботаническата градина към БАН, която се намира между кв. Бояна и вз Киноцентър. Градината, макар и многократно местена от своето създаване до наши дни, може да се похвали с над 4500 вида растения (сред които оранжериите и разкошният розов масив) и е една от най-богатите обществени сбирки на Балканите. Само на 9 км от София, с достъп от Орлов мост с автобус 505 се намира впечатляващият парк на двореца Врана. Освен забележителните растителни видове, събирани старателно под егидата на самия цар Фердинанд в продължение на повече от 40 години, в имота можете да видите и два архитектурни шедьовъра – ловната вила, дело на арх. Георги Фингов, и двореца, построен по проект на арх. Никола Лазаров.

Университетска ботаническа градина се намира на ул. „Московска“ 49.
Ботаническа градина към БАН се намира на „Околовръстен път“ 22.
Парк Врана е отворен за посетители в събота и неделя между 10:00 и 16:00 часа.

Градски дете(ктив)

Повечето от нас избират градовете за свой дом заради всички удобства, свързаността и културния живот, който ни предлагат те. Защо не се възползваме активно от тях обаче, е загадка за нас. Превърнете децата в нещотърсачи, като ги запознаете с архитектурата на града ни и им представите примери за различни стилове. Детска архитектурна работилница са разработили няколко помощни материала, с които можете да се запознаете на техния сайт. Спасение от летните жеги или дъждовните дни можете да намерите в музеите, които ще предизвикат естествения детски интерес към заобикалящия ги свят. В Музея за история на София ще попаднете в своеобразна капсула на времето, а децата ще видят как е изглеждал градът ни и неговите хора преди сто години.

Археологическият музей ще ги запознае с богатата си колекция от исторически артефакти от най различни епохи. В Природонаучния музей са събрани стотици експонати от животинското и
растителното царство. Не забравяйте и специално създадения за децата Музейко, където могат да изследват всичко чрез допир и да се включат в различни работилници. Убедени сме, че в Музея на
илюзиите
ще се забавлявате и вие, не само те.

Повече за Детска архитектурна работилница тук.

С поглед към звездите

След като сте изследвали повечето възможности на земята, защо не отправите поглед отвъд? Макар в града светлинното замърсяване да не позволява да наблюдавате звездите с просто око, ако се отправите към Витоша след края на работния ден, ще можете да запознаете децата с Голямата мечка, да потърсите заедно Млечния път и да определите фазата на Луната, в която се намира в конкретната вечер. Ако това преживяване събуди у децата любопитство и въпроси, на които ви е трудно да отговорите, препоръчваме да посетите обсерваторията към Физически факултет на СУ, която се намира в Борисовата градина в близост до Маймунарника. При подходящи условия можете да наблюдавате интригуващи астрономически явления и тела със съответната техника за целта – слънчев телескоп, 14-инчов телескоп Celestron, 6-инчов рефрактор. Обсерваторията организира регулярни събития с обществен достъп, а в случай че съберете по-голяма група от кандидат-астронавти, е необходимо да направите предварителна заявка за посещение по телефона.

За връзка с Астрономическата обсерватория на СУ: +359 886 300 600