Киноманите – една крачка напред!
Започва София Филм Фест, който вече 12 години бие по рейтинг всички останали киносъбития в България, да не кажем – в цяла Югоизточна Европа.

Гостите

И тази година на София Филм Фест няма да видите случайни лица. Като начало самият Никита Михалков пристига в София, за да получи награда за цялостен принос. Режисьорът ще представи последния си филм 12, който взе специална награда на миналогодишния фестивал във Венеция (а преди броени дни за малко се размина с оскара за най-добър чуждестранен филм). В списъка с вип посетители е и световноизвестният сценарист Жан-Клод Кариер. По този повод ще видим някои от най-известните му проекти, в това число и Призраците на Гоя – последния филм на Милош Форман. Очакваме и гостуването на Фатих Акин – германецът от турски произход, който си спечели репутацията на един от най-големите бунтари в съвременното европейско кино, участва на фестивала с поредната си интеркултурна разходка – На прага на Рая.

Филмите
София Филм Фест по правило се придържа към максимата „за всекиго по нещо”. Тазгодишната програма от 100 игрални, 20 документални и 60 късометражни филма не прави изключение. Голямото откриване е на 6 март с прожекция на А днес накъде – продължението на заснетия през 80-те А сега накъде на Рангел Вълчанов. Иначе сред галапрожекциите веднага се набива на очи тазгодишният фаворит на Американската киноакадемия Ще се лее кръв. Ще видим и още няколко отзвука от оскарите: впечатляващата биографична лента за Боб Дилън – Няма ме (I’m Not There) и провокативния Катин (на Анджей Вайда), изобличаващ скандални исторически факти от Втората световна война. Както очакваме от фестивала, и този път акцентът пада върху европейските продукции. Със сигурност не трябва да пропускате румънския 4 месеца, 3 седмици, 2 дни, който миналата година донесе Златна палма на режисьора си Кристиан Мунджиу. Същото важи за Гърбавица и Любов и други престъпления, които пък впечатлиха журито на Берлинале в две поредни години. Новото българско кино отбелязва солидно присъствие на феста с цели 10 филма, завършени през 2007. Освен вече познатите Шивачки, Малки разговори и Летете с Росинант, за първи път ще бъдат показани Хиндемит на Андрей Слабаков, Авантюрата Хамлет на Грег Роуч и Ивайло Дикански, както и Моето мъничко нищо на Дочо Боджаков. С нескрит интерес се очаква и премиерата на копродукцията Светът е голям и спасение дебне отвсякъде – адаптация по едноименния роман на Илия Троянов.

Наградите
За Голямата награда на международното жури в 12-ото издание на фестивала ще се съревновават 12 продукции от Македония, Германия, Канада, Полша, Великобритания, Латвия, Русия и България. Отделно българското кино ще получи две допълнителни поощрения – наградите на Kodak (за нови игрални филми) и Jameson (за най-добър късометражен филм).