Откриването на филмовия маратон е планирано за 19:30 на 29 май с полско-френския Четири нощи с Анна, който е нещо като завръщане на режисьора Йежи Сколимовски в света на киното след 17-годишно мълчание. Изборът му е логичен – тази година фокусът е върху полското кино. Другите места, на които можете да си чукнете среща за прожекция, са Дом на киното, Червената къща и Полският институт – в последния са предвидили ретроспекция на Йежи Сколимовски с вход свободен.
По традиция фестивалът обръща специално внимание на големите в документалното и научнопопулярното ни кино – тази година е отделена специална част от 7 филма на режисьора Константин Григориев. В същия раздел можете да избирате още между емблематичния за прехода Дишай на режисьора Юри Жиров, който разказва за русенските протести срещу замърсяванията, и биографичния за Апостол Карамитев, в който синът му Момчил разказва за големия актьор през образа му на баща. Част от тази програма е и Дом на Ян Артюс Бертран, който ни зашемети със снимките си от високо, а сега повтаря успешно опита и на лента, показвайки ни Земята по един необичаен начин. От програмата на Берлинале идва и една от двете премиери с българско участие – Моето слънце на режисьора Реха Ердем, която звучи твърде интересно, за да бъде пропусната. Другата – Свети Георги убива змея, е копродукция между Сърбия, Босна и Херцеговина и България.

Фестивалът на европейските копродукции е в Люмиер, Червената къща, Дома на киното и Полския институт, от 29 май до 4 юни