По традиция и тази година над 20 страни ще представят свои филми на 19-то издание на Любовта е лудост във Варна. Лентите отново ще наброяват около 60, като този път в афиша присъстват и доста копродукции. Корави старчета на режисьора Пламен Масларов е българското участие в конкурсната програма от 12 заглавия от Русия, Унгария, Франция, САЩ, Турция, Казахстан, Германия, Полша, Иран. Председател на Международното жури е режисьорът Иван Павлов. Сред другите членове са актрисите Весела Казакова и Хенгаме Газиани от Иран, отличена с наградата за женска роля преди две години на Любовта е лудост. Зрителите ще могат да я гледат отново във филма Пауни без пера в съпътстващата програма на тазгодишния фестивал.
Както винаги българското кино заема специално място във афиша. Ще можем да се насладим отново на незабравими класики като Оркестър без име, Шибил, Селянинът с колелото, Боянският майстор и то напълно безплатно. Не е за изпускане и късометражният филм на варненската режисьорка Мариета Печанска – Вяра. От копродукциите с българско участие специално внимание заслужават Седем дни в рая на Таня Богомилова, И нямаше по-добър брат на Мурат Ибрахимбеков, както и Отлъчването на американския режисьор Майкъл Ландън-младши, сниман от оператора Христо Бакалов, който живее в САЩ. Сред акцентите във фестивалната програма е честването на годишнини от рождението на именити наши кинематографисти. С прожекции на техни филми и с научна конференция ще бъдат почетени Васил Гендов и Захари Жандов. Специални прожекции ще има и по повод на 85-годишнината от рождението на актьора Георги Георгиев-Гец и 70-годишнината от рождението на драматурга Станислав Стратиев.
По случай 60-ия рожден ден на актьора Иван Иванов ще бъде показан неостаряващият хит Всичко е любов. Сред световните майстори, на които ще бъде отдадено дължимото на феста са унгарският режисьор Миклош Янчо с най-новия му филм Няма справедливост, както и руският комик Юрий Никулин с някои от най-добрите му продукции. С голям интерес очакваме панорамата на новото казахско кино, непознато у нас през последните 20 години. За първи път в конкурсната програма ще участва и индийски филм – Две пари за слънцето, четири – за дъжда на Дипти Навал. Старт на събитието ще даде филмът на Клод Льолуш – Толкова много любов. Час по-рано по червения килим пред Фестивалния и конгресен център ще дефилират звездните гости на фестивала, под звуците на духовия военен оркестър. За закриването на Любовта е лудост е избрана испанската лента Принцеси, а малко преди това ще стане ясно и кой ще отнесе приза Златната Афродита.