Въпреки че противоепидемичните мерки постепенно се смекчават, София Филм Фест отново осигурява и онлайн достъп до над 80 филма, които ще бъдат достъпни до 30 април в платформата Festival Scope/Shift 72.

Официалното откриване е на 10 март от 19:00 в Зала 1 на НДК, а програмата започва с Двете страни на острието на Клер Дени, който тази година спечели Сребърна мечка за режисура на фестивала Берлинале. На откриването се присъжда и Наградата на София, с която тази година е удостоен Анжел Вагенщайн за приноса си към изкуството на киното. В чест на 100-годишнината от рождението на режисьора се излъчва дигитално възстановено копие на носителя на Голямата награда на журито в Кан през 1959 година Звезди.

Един от изключително ценните елементи на фестивала е връзката между зрителите и авторите на филмите. Тази година се предвижда 70 гости от цял свят да представят проектите си, а някои прожекции са придружени от специални дискусии. Сред присъстващите са Елица Петкова, която участва в програмата с филма си Кмет, овчар, вдовица, змей, Душан Милич с филма си Мрак, режисьорът на Брайтън 4 Леван Когуашвили, режисьорът на Как се научих да летя? Радивое Андрич, полският режисьор Лех Майевски и много други големи имена от световната кино сцена.

Състезателната програма е разделена на няколко категории – конкурс за първи и втори игрален филм, както и съответно балкански, късометражен и документален конкурс.

В Международния конкурс за първи и втори игрален филм мерят сили 12 заглавия от Русия, Италия, Унгария, Словакия, Иран, САЩ, Турция, България и много други. Сред тях са Бъди до мен на руската режисьорка Тамара Дондурей; Бърлогата на Беатриче Балдачи; копродукцията между Ирландия, Великобритания и Полша Вълк; унгаро-словашкият Диви корени на Хайни Киш; Липсващият режисьор на Арванд Даштарей; Любовна песен на американския режисьор Макс Уокър-Силвърман; Мис Осака на Даниел Денсик; Нетърпение на турския режисьор Айдън Орак; българо-румънската копродукция Смирен; Соната на Бартош Блажке; Тубаб на Флориан Дитрих и дебюта в игралното кино на Андрей Паунов Януари.

Журито, в чиито ръце е трудното решение да избере победител сред тези забележителни претенденти, е в състав Иглика Трифонова, Лех Майевски, Олег Сенцов, Радивое Андрич и Златина Русева. Сенцов представя филма си Носорог, който от своя страна е награден на София Мийтингс през 2012. Десет години по-късно имаме възможността да се насладим на финалния продукт на цяло десетилетие труд. Лех Майевски пък изненадва зрителите с виртуозен пиано концерт и майсторски клас на тема Творческия импулс в киното.

В балканската програма също присъстват впечатляващи акценти, а организаторите препоръчват в никакъв случай да не пропускаме филмите от селекцията. Между тях се открояват заглавия като Сестри, Синя луна, Небеса, Мурена и Докато мога да вървя.

Конкурсът е придружен с разнообразни панорами, премиери и специални събития. Тазгодишното издание минава под знака на жените в киното. Неслучайно виждаме толкова женски имена в списъка с режисьори, продуценти и сценаристи, както и начело на журито.

Предварителната програма в Дом на киното, която ни настройва на фестивална вълна, е именно на тази тема. Между 1 и 10 март ще бъдат представени 11 филма, дело на Адела Пеева, Иглика Трифонова, Зорница София, Светла Цоцоркова, Надежда Косева, Кристина Грозева, Майя Виткова, Ралица Петрова, Елица Петкова, Мина Милева, Весела Казакова и Яна Титова. Прожекциите включват и представяне от авторите. Нетърпеливите от нас гледат и още осем предварителни прожекции в Дом на киното и Чешки център.

През есента пък предстои гостуване на германската режисьорка Маргарете фон Трота и нейния съпруг Фолкен Шльондорф, като и двамата ще представят новите си филми.

Съдейки по ранните години на София Филм Фест под формата на музикален фестивал между 1993 и 1996 г., не е изненада, че и през 2022 ни очакват 5 нови български музикални продукции. Сред тях се откроява премиерата на документалния филм Воев, който разказва за краткия, но блестящ житейски път на многостранно развития творец. В програмата е и Срещу времето на Росен Елезов, чиято прожекция се провежда със специалното участие на група Фактор.

За пръв път гледаме и някои от най-майсторските произведения на филмовото изкуство за последната година, чиито автори са носители на редица престижни международни награди. Ексцентричният Титан на Джулия Дюкурно не е за изпускане, особено след триумфа си на фестивала в Кан. Наслаждаваме се на четрикратно номинирания за Оскар Карай колата ми  на Рюсуке Хамагучи и носителят на три номинации документален анимационен филм Бягство тъкмо навреме за церемонията по награждаването в края на март. Мелтен Каптан от Рабие Курназ срещу Джордж У. Буш пък грабва наградата за главна женска роля в Берлин по-рано през годината. Актрисата е сред почетните гости на СФФ. Спенсър  на Пабло Ларейн също фигурира в селекцията.

По случай 30-годишнината на партньорството на фестивала с Британския съвет в България пристига великият Тони Палмър с филма си Англия, моя Англия. Прожекцията на Лунен удар пък е посветена на 100-годишнината от рождението на легендарния актьор Нино Манфреди.

За поредна година партньор на София Филм Фест е и Наградата на публиката LUX. През март имаме възможност да видим трите номинирани филм: Бягство на Йонас Похер Расмусен, Quo Vadis, Аида? на Ясмила Збанич и Великата свобода на Себастиан Майзе. Прожекциите са с вход свободен, а всеки от филмите ще бъде представен с онлайн обръщение от своя създател.

Голямата изненада на 26-ото издание обаче е свързана със специален подарък за зрителите. Емблематичните билети в кенчета този път идват с екстра: с един билет гледаме или една прожекция на живо и една онлайн, или две прожекции онлайн, като втората избираме от секцията Филм подарък онлайн. За да се възползваме от неустоимата кино оферта, е нужно да запазим уникалния номер на билета или ваучера ни, чрез който получаваме промокод за гледане. Билетите са създадени и с мисъл за природата, тъй като новите кенове са по-лесно разградими след отварянето им.

За финал напомняме, че форумът за спонсориране и разпространение на проекти София Мийтингс се провежда между 6 и 12 юни, а датите за представяне на проекти и творби в развитие са от 8 до 12 юни. Интересното е, че тази година за пръв път платформата предлага летящ старт не само на игрални филми, но и на телевизионни сериали. Някои от участниците в тазгодишната програма водят началото си именно от София Мийтингс. Това са Мурена, Вълк, Януари, Жените наистина плачат, Рибена кост и Смирен.

На 1 март в Галерия Синтезис се открива изложбата Звезди на българското кино в колаборация с Българска национална филмотека. Колекцията включва над 60 портрета на обичани от публиката кино дейци. Вернисажът е от 18:00 – само 30 минути преди прожекцията на Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син.