Фестивалната програма включва два конкурса, в които се връчва наградата Златна роза – за пълнометражни и за късометражни игрални филми. В първият ще бъдат показани 12 заглавия на най-новите игрални филми, създадени след миналогодишното издание. Някои от лентите в програмата са – Аве на Константин Божанов, Островът на Камен Калев, Кецове на Валери Йорданов и Иван Владимиров, които вече спечелиха международно признание на най-реномираните фестивали това лято – Кан, Москва, Карлови Вари и Сараево и във Варна за първи път ще бъдат представени официално пред българската публика. Ще участват също така два филма, които зрителите вече имаха възможността да видят на големия екран – Love.net на Илиян Дживелеков и Лора от сутрин до вечер на Димитър Коцев – Шошо.
Конкурсът за късометражни филми ще включва 18 заглавия. Някои от късометражните продукции вече спечелиха международно признание. Сред тях са Втори дубъл (реж Надежда Косева) – с отличие от фестивала в Сараево, Влакове на Павел Веснаков, победител в конкурса за наградата Джеймисън от 15 –ия София Филм фест и Писмото на Доротея Друмева, спечелил наградата за най-добър студентски филм на тазгодишния фестивал в Кан.
В несъстезателната програма ще бъдат показани и 3 международни копродукции с българско участие, също получили вече международно признание. Това са Майки на македонския режисьор Милчо Манчевски, И нямаше по-добър брат на азербайджанския кинематографист Мурад Ибрахимбеков и Правилата на ергенския живот на Тонислав Христов, който живее и работи във Финландия.
Тазгодишното жури ще бъде в състав: проф. Боян Биолчев, Светла Ганева, Ернестина Шинова, Бойко Станкушев и Стефан Командарев.