30 вечери на 30 класики: петъци с емблематични български филми

17 март 2023 - 15 декември 2023

На 17 март започва инициативата на Филмаутор „30 вечери с 30 класики, с която дружеството отбелязва своята 30-годишнина. В рамките на 30 седмици всеки петък (с редки изключения) във филмотечно кино Одеон гледаме на големия екран по един емблематичен български филм. След повечето от прожекциите имаме и възможността да се срещнем с неговите автори, актьори или творческия екип и да участваме в дискусия с тях.

Началото на инициативата дава филмът на режисьора Рангел Вълчанов Лачените обувки на незнайния воин от 1979 г.Сюжетът на филма се развива около детските спомени на мъж за живота в шопското село от времето преди колективизацията, в центъра на които е сватбата на неговия чичо. Разказ за живота и времето, за човека в него и извън него, за нещата такива, каквито са и такива, каквито трябва да бъдат. Филмът е носител на награда за режисура от Фестивала на българския игрален филм (Варна, 1980 г.), а след прожекцията му е предвидена среща с художника Георги Тодоров, който е отличен с награда за сценография от Съюза на българските филмови дейци (1979) за работата си по филма, и оператора Радослав Спасов.

По думите на Виктор Божинов, председател на Управителния съвет на Филмаутор, това, което е наистина специално, е, че макар за голяма част от публиката 30 вечери с 30 класики  представлява поглед към миналото и страната на носталгията, то за младите това е може би първата им възможност да се докоснат до някои от най-емблематичните заглавия на родното кино, и то на голям екран. Не само това, но и излъчването на филмите е в техния оригинален формат – на лента.

В програмата са включени още Да обичаш на инат, Куче в чекмедже, Вчера, Момчето си отива, Авантаж и много други обичани и останали в историята на българското кино филми. Програмата е разделена на два сезона – пролетно-летен, който продължава до средата на юли, и есенно-зимен, чието начало е в средата на септември и продължава до 15 декември.

Всички прожекции започват в 18:00 ч. Вход свободен. Цялата програма от филми и всички специални гости може да откриете тук.