11 януари

18:00
Моето Банско. Историята на един баварец в България
Германия/ България, 2009, 42’ · Кристоф Хампе, Франк Надлер
Това е история за любовта от пръв поглед на един немец от Бавария към Пирин и Банско. Кратките коментари на Франк Надлер на фона на картините, които пресъздават различни аспекти на живота в Банско, недвусмислено показват, че сърцето му принадлежи завинаги на прелестното кътче в подножието на най-красивата българска планина.

18:42
Адреналин и турболенция
Унгария, 2009, 48’ · Андраш Колман
"Аеробатиката – акробатиката с параплан – за мене е танц в триизмерното пространство. Когато набера височина и скорост и започна изпълнението на серии от сложни маневри, стигам до върха на усещането, че живея. Тогава аз и крилото ставаме едно" – казва един от авторите на филма. Героите му са най-големите светила в света, а между тях е и българинът Веселин Овчаров – един от операторите на уникалните въздушни кадри.

19:40
Далеко на север
Канада, 2008, 63’ ·  Франк Уолф
Това е филм на природозащитна тема с най-високо качество. Киноразказ за невероятното пътешествие с каяци от 3100 км за 75 дни на канадския режисьор и оператор Франк Уолф и непритежаващия никакъв опит негов приятел Таку Хокояма от Портейдж и Мейн в Уинипег до околностите на Пари Саунд в Онтарио. С дълбоко съзнание за мисия Франк и Таку бият тревога, защото с този район започват да свързват намеренията си представители на минната индустрия и електродобива.

12 януари

17:30
Червено злато
САЩ, 2008, 55’ · Травис Ръмъл, Бен Найт, Лоурън Оукс
Представете си реката Сокай в Аляска, която създава най-благоприятни възможности за размножаване и за живот на сьомгата, където всяка година се раждат милиони риби. А сега си представете до нея една от най-големите мини в света за добив на мед и злато. Какво избирате? "След 70 дни в Бристол бей, след разказите от първа ръка, след видяното и почувстваното, ние бием тревога, защото това място трябва да бъде спасено от алчни посегателства" – казва един от авторите на филма Травис Ръмъл.

18:25
Голешово
Великобритания/България, 2008, 34’ · Илиан Метев.
Филмът на живеещия в Англия млад български режисьор разказва за проблемите на обезлюдяването с примера на цветущото и пълно с живот някога село Голешово в полите на граничната планина Славянка (Алиботуш).

19:15
Отвъд скалната стена
Италия, 2009, 36’ · Елио Орланди
Алпинизмът и катеренето означават удоволствие, увлечение, спокойствие, волен дух, споделена страст, взаимно уважение и още много неща, които общо могат да бъдат наречени чудесен житейски опит. Но какво означава той извън скалната стена, във всекидневния живот, където има други много важни неща?

19:51
Ледените воини
Полша, 2008, 54’ · Кшищоф Велицки, Йен Широки.
Поляците са родоначалници на зимния алпинизъм в Хималаите и са автори на зимните премиери на осем от изкачените досега през този сезон девет осемхилядника. Поглед към първите зимни успехи на Еверест, Кангчендзьонга, Лхотце, Чо Ойю, Дхаулагири, Манаслу, Анапурна и Шиша Пангма (от серията Полските Хималаи).

13 януари

17:30
Корени
Швейцария, 2008, 19’ · Ейлийн Хофер.
В едно турско градче, заплашено от изчезване след построяването на негово място на огромен язовир, един вдовец иска да отбележи рождения ден на сина си, който мечтае да полети като Спайдърмен.

17:49
Похлопване на райските врати
Чехия, 2008/2009, 26’ · Робин Калета
Мнозина смятат, че base jumping-ът (скачане с парашут от постоянни, нелетящи, обекти – скали, антени, мостове и сгради) е сред най-адреналиновите човешки дейности.

18:15
Карстенс – седмият връх
Словакия, 2008, 45’ · Павол Барабаш.
Карстенс Пирамид или Ириан Джайя (4884 м) – най-високата точка на Австралия и Океания. Изкачен за първи път от легендарния Хайнрих Харер (известен с първото изкатерване по северната стена на Айгер и с книгата Седем години в Тибет) през 1962, той и до днес привлича вниманието като една от най-екзотичните и най-труднодостъпните точки на планетата.

19:15
Поколения
САЩ, 2009, 17’ · С. Джоунз, Т. Джоунз, К. Гейвит, Д. Колинс.
Един филм на студията Teton Gravity research за зимата, снега и за ефекта от промените в климата. Глобалното затопляне на Земята през призмата на случващото се в най-големите зимни курорти.

19:32
Дървеният килим
Иран, 2008, 20’ · Абдулрахман Мирани.
Пороища и придошли води разрушават моста край планинското селище Керманшах, близо до границата с Ирак. За възстановяването му работят всички, при това тежко и продължително. И с най-примитивни средства.

19:52
По стъпките на Фритьоф Нансен. Прекосяване на Франц-Йосифова Земя Норвегия, 2009, 53’ · Бьорге Аусланд, Томас Улрих
Най-големият полярен пътешественик на нашето време, добре познатият от миналогодишното му гостуване у нас норвежец Бьорге Аусланд, и постоянният му партньор в последните години швейцарецът Томас Улрих, предприемат пътешествие по стъпките на легендарния норвежки учен, изследовател, пътешественик и общественик Фритьоф Нансен и на спътника му Хялмар Йохансен.

14 януари

17:30
Бафинова Земя – остров на децата
Франция, 2007, 30’), Сам Боге.
Бафинова Земя е остров от Канадския арктически архипелаг, във водите на Северния Атлантик между Гренландия и континентална Канада. Шестима приятели си поставят за цел да прекосят неговите диви и безлюдни простори, да направят премиерно изкачване по един от тамошните импозантни бастиони и да осъществят base-jump от връхната му точка.

18:00
Скритият връх
България, 2009, 56’ · Й. Капанова, Цв. Абрашева, М. Манченко.
От 11 юни до 15 август 2009 продължава българската експедиция на Гашербрум-1 в Пакистан. Четирима алпинисти си поставят за цел да стъпят на един от няколкото неизкачвани от български алпинисти осемхилядници. Те го правят от втори опит, защото при първия времето не позволява да завършат щурма. При новата атака следват перфектно тактическия си план, а и времето е на тяхна страна.

19:15
На Анапурна в лек стил
Полша, 2008, 25’ · Дариуш Залуски
Разказ за експедицията на Анапурна (8091 м) през пролетта на 2008 на Пьотр Моравски, Пьотр Пустелни и Петер Хамор, и Дариуш Залуски, когато само малко не им достига, за да стъпят на върха.

19:40
Беро
Франция, 2008, 65’ · Жил Шапа, Рафаел Ласаблие.
Биографичен филм за един от най-големите френски алпинисти – Патрик Беро, който загина при опит за траверс на целите Алпи през 2004.