Ако не сте чували за Banff Mountain Film Festival, вероятно харесвате кроткия живот на нормална надморска височина. Останалите знаят, че провежданият в Канада фест събира пред екрана най-силните преживявания по върховете през годината. След това топ заглавията от програмата поемат на обиколка, за да заразят и останалия свят с любов към планината, природата и еуфорията при разреден въздух. У нас сега пристигат 20 филма, които ще видим заедно със селекцията на втория XCo Film Fest с постижения на наши спортни екстремисти. Следва продължение в Пловдив, Стара Загора и Русе.

ОТ СВЕТА
Повечето филми от фестивала Banff са къси, но наситени с адреналин и отсечки, на които човек трудно държи устата си затворена. Слагаме удивителна на Cerro Torre за изкачването на едноименния връх в Патагония, който идва с приза в катераческата категория. Valley Uprising – The Golden Age прави преглед на революционните години в скалното катерене в парка Йосемити, Калифорния – голямата награда на фестивала е в неговата раница. Отбелязваме и The Unrideables AK Range, в който няколко свръх смели човешки същества покоряват със ски и крило видимо недостъпни върхове в Аляска (проектът е на Red Bull, така че няма кадър, на който може да се мига).

И ОТ НАС
Сред българските заглавия има една премиера с натрупано очакване – Reach Your Limits. Това е филмът за планинския бегач Кирил Николов-Дизела и неговия опит да прекоси за 5 дни разстоянието Ком‑Емине – най-дългият туристически маршрут в България, от границата ни със Сърбия до Черно море, тоест чисти 600км. За да си представите разликата, обичайно те се изминават за 20-25 дни. Освен борбата на Дизела със себе си и планината, на фестивала ще видим още премиерата на Senja – филм за едно ски пътешествие из норвежкия север, както и записа от екстремното състезание XCo Adventure Cup, в което над 45 отбора се изправят срещу Стара планина и нейния опасно променлив нрав.