Големите претенденти
Гмурваме се направо в дълбокото с шампионите тежка категория за майсторска литературна адаптация. Тук веднага блесват Берлин Александерплац по романа – крайъгълен камък на Алфред Дьоблин, разтърсващият Минамата с Джони Деп като военен фотограф от мястото на пагубна екологична катастрофа и носталгичният Лято 85 – последният филм на майстора на психологическия разказ Франсоа Озон по творбата на Ейдън Чембърс. Задължително споменаваме екранизирания по пиесата на Флориан Зелер и режисиран от самия него Бащата с титаничните Антъни Хопкинс и Оливия Колман в главните роли. В този почетен раздел влизат също семейната драма Връзки, която вдигна шум на фестивала във Венеция, смразяващият датски трилър Изключението и унгарският Пилат по камерната история на Магда Сабо за противоречивите взаимоотношения между майка и дъщеря.

Комедиите
CineLibri започва с чувство за хумор и една от най-екстравагантните роли на голямата Изабел Юпер в криминалната комедия Кръстницата. Френското присъствие в най-забавната секция се утвърждава от гротескната група типажи в Щастието на някои, гордо предвождани от Венсан Касел. Необичайният режисьорски почерк на Джеймс Франко дава своята дан за категорията с мистичния Зеровил, който се заравя в благодатния за сюжетни вдъхновения Холивуд от 60-те.

Сериозните
Жанровото разнообразие продължава да се трупа под формата на вледеняващ психологически съспенс (Заливът на тишината по романа на Лиза Сейнт Обин де Теран с Олга Куриленко), историческа драма с корени в реалността (Последният Вермеер с Гай Пиърс), детайлен портрет на една престъпна фамилия (Мафия Inc.) и вълнуващ сблъсък между отмъщението и изкуплението (Крадецът на дните по книгата на Гуидо Ломбарди). Тук си заслужава да споменем също адаптацията на острата социална критика на Роб Дойл Ето ги младите мъже, магичния Пинокио по произведението на Карло Колоди (който събра петнадесет номинации за наградите Давид на Донатело) и испанoаржентинската политическа драма По време на войната с режисьор Алехандро Аменабар и пет статуетки Гоя.   


Любовните
Любовта е поредното чувство, в което CineLibri ни възпитава с романтичното фентъзи Една русалка в Париж и философската притча Нарцис и Голдмунд, вдъхновена от модерната европейска класика на Херман Хесе. Тази кратка, но съдържателна секция включва още изпепеляващия екранен романс между Никълъс Кейдж и Лора Дърн в Диво сърце на Дейвид Линч и забранената афера в Любовникът по Маргьорит Дюрас (режисиран от председателя на международното жури тази година Жан-Жак Ано).

И още…
Тази есен програмата е толкова апетитно подбрана, че ще ни трябва специално издание, ако искаме да обърнем заслуженото внимание на всяко заглавие, затова побързайте към cinelibri.com, където ви чакат подробности за всички късометражни, документални и музикални участници, както и информация за българското присъствие на феста, фокусирано върху кино адаптации на родни автори от последните десетина години насам.