Идеята за творчеството като рецепта за безкрайност (тук с намигане отбелязваме, че това е осмото издание на фестивала, а ако кривнем леко глава, съзираме символа на вечността) прозира зад всеки от филмите в богатата програма.
Летящият старт на Cinelibri е на 8 октомври в 19:00 в зала 1 на Националния дворец на културата. Откриващата церемония представя дългоочакваната премиера на първия игрален филм на аниматора и режисьор Теодор Ушев. Антиутопичната фантастика φ1.618 отправя критичен поглед към актуални проблеми и с остроумно чувство за хумор ни повежда на шеметно приключение, което ни изстрелва в Космоса и отвъд. Характера на фестивала съвсем ествествено провокира въпроса за оригиналния материал: φ1.618 е адаптация по българския роман Пумпал от Владислав Тодоров, познат и от хапливия неоноар Дзифт. Лентата на Ушев е единственото заглавие от България, което се състезава в тазгодишната конкурсна програма за най-добра екранизация.
Тук е и мястото да споменем, че ако имате желание да научите повече за номинирания за Оскар български режисьор, документалният филм на Борислав Колев Невидими връзки, който също е част от програмата на Синелибри, ви дава отлична възможност да проследите персоналните, историческите, културните и субкултурни влия-ния, формирали Теодор Ушев като артист и личност.

Разбира се, след като разгледахме откриващата премиера, няма как да не споменем и специалната прожекция, преди която ще бъдат връчени наградите в трите категории – за най-добра пълнометражна, късометражна и документална адаптация. Става въпрос за Синът от Флориан Зелер. Предходният филм на режисьора Бащата извика сълзи в очите на зрителите, грабна номинации за Оскар в цели шест категории и блесна с изключителния си актьорски състав, така че очакваме да си поплачем обилно и този път. В ключовите роли се превъплъщават големи имена в киното като Хю Джакман, Ванеса Кърби, Лора Дърн и, за наша радост, отново великолепния Антъни Хопкис.
В конкурса за пълнометражен игрален филм тази есен се включват 10 кинопродукции, сред които стилната драма Колибрито на Франческа Аркибуджи по едноименния роман на Сандро Веронези и новият филм на Луи Гарел – ексцентричната комедия Невинният, номинирана за наградата на публиката в Сан Себастиан. Тук отбелязваме още копродукцията на Италия, Белгия и Франция Осемте планини – въздействаща адаптация по романа на Паоло Кониети, взела Наградата на журито от фестивала в Кан, както и драматичният романс Алени платна на Пиетро Марчело, който е свободна адаптация по повестта на Александър Грин Корабът с алените платна. С голямо любопитство очакваме британския Да живееш – римейк на шедьовъра на Акира Куросава Ikiru (1952), който пристига директно след участието си на фестивалите във Венеция и Торонто. Оглеждаме се и за последния филм на изтънчения провокатор на френското кино Франсоа Озон – Петер фон Кант, вдъхновен от Горчивите сълзи на Петра фон Кант на Райнер Фасбиндер. Ирландия отбелязва присъствие в състезателната програма с драмата Мълчаливото момиче, а отрупаната с отличия индонезийска историческа драма Преди, сега и после на режисьорката Камила Андини ни заслепява с неподражаема атмосфера и брилянтни актьорски превъплъщения. Списъкът се допълва от един любимец на италианските киножурналисти – завладяващата копродукция Носталгия на Марио Мартоне.

Сред внушителната селекция екранизации (чиито литературни първооснови вече са на пазара или предстои да бъдат издадени у нас) с интерес откриваме Супергерои на Паоло Дженовезе, който адаптира собствения си роман в трагикомична дисекция на взаимоотношенията между една двойка. Грандамата на френското кино Фани Ардан гледаме на голям екран в елегантната историческа драма Цветовете на пожара, но ще видим на живо сънародника ѝ Оливие Бурдо, автор на бестселъра В очакване на Боджангълс, който идва за представянето на едноименната романтичната мелодрама пред българска публика.
Очакваме пълни зали за прелестната комедия с нотки на сатира Мадам, в която блестят Тони Колет, Роси де Палма и Харви Кайтел. Почитателите на Салвадор Дали пък в никакъв случай не бива да пропускат биографичната драма ДалиЛенд с Бен Кингсли ролята на ексцентричния художник. Филм събитие е и последната продукция на кинолегендата Жан-Жак Ано Нотр Дам гори, отдаваща почит на една от най-великите катедрали на света след унищожителния пожар, засегнал сградата през април 2019.

Церемонията по награждаване на лауреатите от конкурса се провежда на 21 октомври от 19:00, а състезателите ще бъдат оценявани от престижно международно жури. Негов президент е не друг, а самият Камен Калев, който неотдавна обра овациите по редица фестивали със съзерцателния си Февруари. Сред журито откриваме и Аманда Стерс (чийто филм Мадам гледаме на 16, 19, 22, 24, 27 и 29 октомври), италианската актриса от персойски произход Ясмин Пучи, филмовият композитор Марио Григоров и писателя Оливие Бурдо (гледаме адаптацията по романа му В очакване на Боджангълс на 11, 14 20, 22, 24, 25, 26 и 28 октомври).
Както винаги, и тази година се радваме и на множество специални събития – панорами, дискусии с режисьори, галавечери, чествания на годишнини, майсторски класове и специални премиери. На 29 и 30 октомври се провежда двудневен курс, насочен към любители на киното и тепърва прохождащи сценаристи, режисьори и оператори. Уъркшопът засяга 2 ключови теми: сценарното писане и снимачния процес от препродукцията од постпродукцията. На 29 октомври успешният български сценарист и писател Александър Чобанов ни въвежда в писането на сценарии. На 30 октомври ръководството поема Владимир Тодоров, за да ни разкрие сходствата и разликите между европейското и американското кино, да ни даде ценни съвети за сформирането на снимачен екип, да ни разясни функциите на сториборда и да разиска пред нас ключовите елементи от работата на терен. Записваме се за участие тук, като можем да се включим както в двудневната работилница, така и да присъстваме само в единия от дните ѝ на провеждане.
В рамките на фестивала се открива и специална секция, свързана със съдбата на евреите в годините на Холокоста. Панелът разглежда темата за паметта и откриването на креативен подтик в най-драматичните страници в модерната история. Гледаме класиката Изборът на Софи, биографичната драма Фалшификаторът и френската лента Сбогом, господин Хафман.
В Casa Libri пък влизаме с вход свободен за пет документални прожекции, посветени на киното, изкуството и литературата. Поради ограничения брой места се заявяваме присъствието си предварително на colibri@colibri.bg.
Пълната програма разглеждаме тук.